Дана побједе над фашизмом данас је традиционално обиљежен код споменика на Јасиковцу. Поред локалног руководства и представника ОБНОР-а и других борачких организација, поводом обиљежавања 9.маја, полагању вијенаца код споменика на Јасиковцу присуствовао је велики број грађана и гостију.

,, 9. мај Дан побједе над фашизмом не можемо и не смијемо да заборавимо, због милиона жртава однесених вихором рата, а међу којима су страдали и хероји наше земље, наш народ, оно најбоље и најхрабрије што смо имали. Најмање што можемо да учинимо за њих јесте да их чувамо од заборава“- истакао је предсједник Општине Тихомир Богавац пред окупљеним скупом.

Богавац је нагласио да је 9.мај симбол антифашизма и темељи се на вриједностима демократских земаља којима и ми припадамо:,, У складу са значајем и жртвом наших храбрих представника, историја показује да је антифашизам и данас важна водиља свих нас, а право на слободу, на глас, на поштовање свих припадника наше земље без обзира на националност и вјеру, темељ је ком тежимо и за који се боримо и свих ових година и деценија од када се рат завршио“-  казао је Богавац.

Предсједник ОБНОР-а Петар Лабудовић, који се обратио учесницима скупa у име организатора, казао је, уз дубоки наклон жртвама фашизма, да данашњи скуп на   Јасиковца представља јасну поруку мира и толеранције: ,,До слободе се не долази само пушком , него и мудрошћу која нам је , и у овим турбулентним временима , када се суочавамо са новим ратовима, потребна исто колико и хљеб“-казао је он.

Новинар и пјесник Дарко Јововић говорио је овом приликом стихове своје пјесме „Имам ли право“, док је пјесму Десанке Макримовић ,,Крвава бајка“ говорила ученица О.Ш. ,,Вук Караџић“. Програм је водила Слађана Пипер.

Дан побједе над фашизмом слави се 9. маја у знак сјећања на дан када је 1945. нацистичка Њемачка потписала капитулацију у Другом свјетском рату. Дан Европе, 9. мај, установљен је као дан сјећања на декларацију француског министра спољних послова Роберта Шумана из 1950. године, која се сматра првим званичним кораком у настанку Европске уније.