Поводом донације представника Цркве Исуса Христа Светаца последњих дана у Црној Гори,  која је намијењена за два изузетно важна пројекта из области водоснабдијевања у Мјесним заједницама Калудра и Доња Ржаница, данас је у Општини Беране одржана конференција за новинаре.

Тим поводом предсједник Општине Беране Драгослав Шћекић захвалио се на донацији Кристини и Дејвиду  Олсон који су дошли из Аризоне као представници Мормонске цркве.

,,Постојећи водовод за Калудру не задовољава основне потребе домаћинстава ни у ком погледу, тако да је у току изградња новог који ће обезбиједити квалитетну пијаћу воду са извора Ржанско врело за 60 домаћинстава“ – казао је предсједник Шћекић и додао да су донацијом Цркве за пројекат обезбијеђена средства у вриједности од око 19.000 еура, којима ће се завршити пројекат и изградња водовода.

,,Проблем водоснабдијевања насеља Доња Ржаница посебно је изражен због смањења издашности свих водотока у овом подручју. Зато је урађен нови пројекат водоснабдијевања са извора Алуге и започета његова реализација. Укупна вриједност пројекта је око 80.000 €, а донацијом су обезбијеђена средства у вриједности од око 23.000 €. Овим пројектом рјешавамо проблем водоснабдијевања за 347 домаћинстава“- истакао је у свом излагању предсједник Шћекић.

Према ријечима  директора хуманитарне органиције Светаца последњих дана у Црној Гори Дејвида Олсона,  ова организација спонзорише развојне и хуманитарне пројекте у преко 170 земаља и функционише на волонтерској основи. Организација подржава пројекте који се тичу побољшања здравља. Њихов циљ је пружање помоћи најугроженијим слојевима друштва уз помоћ  донација, чланова и пријатеља Мормонске цркве. Како је г-дин Олсон казао, у току је и реализација новог пројекта од стране ове организације, а тиче се обезбјеђивања огријева за 45 породица Ромске популације са  територије општине Беране.

Испред Савјета мјесне заједнице Калудра захвалност је упутио и Радован Анђић, који је казао да ће се великом броју домаћинстава у Мјесним заједницама Калудра и Доња Ржаница услови живота знатно унаприједити.