Предсједник Општине Беране Вуко Тодоровић и координатора Ритма Европе за Црну Гору потписали су јуче Уговор о учешћу младих из Берана на највећем музичком такмичењу за младе до 21. године у југоисточној Европи. Највећи телевизијски фестивал, који се у Црној Гори емитује на државној телевизији (РТЦГ), под именом “Ритам Европе”, подржан је од стране Амбасадора 24 земље Европе, Европске уније, Аустралије и Израела а то су: Шведска, Данска, Финска, Норвешка, Француска, Белгија, Шпанија, Португал, Грчка, Кипар, Италија, Турска, Израел, Азербејџан, Црна Гора, Аустралија, Бугарска, Хрватска, Украјина, Словачка, Аустрија, Мађарска, Холандија, Румунија, Малта, Босна и Херцеговина.

Циљ фестивала је подстицање, развијање, препознавање и очување младих талената, промоција интеркултуралности, толеранције, равноправности полова, поштовање људских права, различитости, сарадње и доживотног учења.

Фестивал “Ритам Европе” континуирано постоји већ 15 година у земљама региона а познатији је и као мала Евровизија за дјецу, што је препознато и од стране других земаља Европе попут Шведске, Словачке, Кипра и других а који ће у складу са потребама организатора прикључивати у пројекат и фестивал дјецу и омладину својих градова и општина.

Први пут 2023. године “Ритам Европе” ће интернационализовати свој телевизијски пренос па ће се у једном телевизијском преносу, по угледу на велику Евровизију, дјеца градова Европе такмичити једни против других у пјесми и плесу, а коме ће претходити низ телевизијских преноса у виду полуфинала у тим земљама.

Побједник се одлучује гласовим стручног жирија “Ритма Европе”, гласовима жирија градова учесника где сваки град додјељује једног члана жирија и СМС гласовима у следећим процентима: 50% СМС гласови, 25% гласови стручног жирија “Ритма Европе”, 25% гласови жирија градова и општина учесника.

Припрема за телевизијски пренос се одвија у два велика кампа који се догађају у продуженим викендима у Априлу и Мају месецу 2023. године гдје сва дјеца учесници долазе на једно место и имају вокалне пробе и увјежбавање кореографија за телевизијски пренос које су им додијељене од стране организације фестивала “Ритам Европе”. Кампови ће се организовати на Цетињу, граду домаћину, односно побједнику из претходне сезоне.

Награда за Град побједник је телевизијски пренос који је следеће године из тог града у систему Велико полуфинале као и путовање до 7 дана у једну од земаља учесница такмичења, по одлуци организатора такмичења, док је награда за дјецу града побједника цијелог музичког такмичења Великог финала и телевизијског програма путовање до 7 дана у земљу коју су представљали у програму тако да је могуће да дјеца из једног града путују два пута уколико побиједе у полуфиналу и финалу.

У Великом финалу такмичење се одвија у формату из Хале спортова уживо са кореографијама и пјевањем на великој сцени “Ритма Европе” пред присутном публиком .

Како то изгледа на неким од националних телевизија:

2019: https://youtu.be/mIyrOtZPm0Q

2021: https://youtu.be/MnpWmA9FO_Q

2022: https://youtu.be/RbmQFAGp_vs

Више информација можете пронаћи на:

  • сајту: www.theeurope.eu ,
  • инстаграм страници: @rhythm_of_europe
  • фејсбук страници: Ritam Evrope