Осма Љетња школа за младе дипломате Гавро Вуковић коју организују Министарство вањских послова и европских интеграција, Програм за развој капацитета (ЦДП) Канцеларија УНДП-а у Црној Гори и Општина Беране отворена је у Беранама, у Спомен кући војводе Гавра Вуковића.

На церемонији отварања Школе говорили су државни секретар за политичка питања у МВПЕИ, амбасадор Владимир Радуловић, шефица Сектора за демократско управљање и за економију и животну средину у Канцеларији УНДП, Сања Бојанић и предсједник општине Беране, Драгослав Шћекић.

Амбасадор Радуловић је изразио задовољство што је кућа Гавра Вуковића мјесто гдје се сусрећу младе дипломате из свих крајева свијета, са циљем да размјењују мишљења и идеје али и дискутују о актуелним глобалним питањима, градећи на тај начин личне и професионалне односе.

У савременом свијету дипломатија је најјачи механизам за превазилажење изазова са којима се свакодневно срећемо, и да је за ефикасну службу али и сваког, а посебно младог дипломату, од кључног значаја да континуирано ради на унапређењу својих знања, вјештина и искуства, казао је он.

Сви изазови и ризици с којима се суочавамо и данас, морају се рјешавати спрегом свјеже перспективе, свеобухватног приступа, нових метода и међународних политичкиа алата, храбрости и визије. У остварењу тих циљева, модерна, учинковита, креативна и слободна дипломатија игра веома важну улогу, поручио је Радуловић.

Бојанићка је говорила о доприносу УНДП-а поводом успостављања Љетње школе за младе дипломате и нагласила да им представља задовољство да буду партнер у овом изузетном подухвату, те да на тај начин допринесу промоцији улоге Црне Горе у обезбјеђивању регионалне стабилности.

Поносни смо што је Љетња школа постала традиционалан и свјетски признат догађај, који се одржава већ осму годину за редом. Током протеклих седам година, више од 250 младих дипломата и предавача из преко 40 земаља свијета имало је прилику да разговара о принципима модерне дипломатије у различитим контекстима, казала је она.

Предсједник Шћeкић је нагласио да смо веома поносни чињеницом да се Љетња дипломатска школа која носи име великана наших простора, реализује осму годину заредом и што имамо прилику да угостимо преко четрдесет дипломата из различитих земаља свијета.

Координираним активностима Општине Беране, Министарсва вањских послова и европских интеграција и УНДП-а, ове године по први пут програм Школе ће се одвијати и у Беранама, казао је он.

Честитам полазницима осме Љетње дипломатске школе и увјерен сам да ће они својим знањем, енергијом и радом оправдати повјерење држава које су их делегирале, закључио је на крају предсједник.

Ове године Љетња школа која је окупила преко четрдесет младих дипломата из читавог свијета, посвећена је глобалним изазовима безбједности. За све полазнике који су допутовали у Беране 5. јула, уприличена је вечера добродошлице у хотелу Ил соле.

По први пут програм Школе реализован је у Беранама, 6. и 7. јула. Предавања су одржана у Гимназији Панто Малишић, док ће се преостале активности одвијати на Цетињу гдје ће бити организована и церемонија затварања.

За младе дипломате организован је обилазак спомен комплекса на Јасиковцу, као и посјета Полимском музеју.