Представници Општине договорили заједничке пројекте, ускоро превоз за ђаке и отварање аутобуских линија ка селима, планиран и нови вртић, казао је потпредсједник Општине Беране Марко Лалевић за „Вијести“.

Након двије године безуспјешних преписки са бившим министром просвјете Дамиром Шеховићем, који се оглушивао на захтјев Општине Беране и становника МЗ Штитаре, та мјесна заједница ће коначно добити комби возило за превоз ученика.

Потпредсједник Општине Беране Марко Лалевић објаснио је за „Вијести“ да је министарка просвјете, културе, науке и спорта Весна Братић уважила иницијативу по којој је поништена одлука о додјели нових комби возила.

„Комби возила су по претходној расподјели бившег министра заобишла нашу општину и школу у Штитарима, а дјеца из те мјесне заједнице су већ двије године до школе ишла пјешице“, каже Лалевић.

Он наводи да је Општина Беране упоредо са рјешавањем тог проблема претходних мјесец дана водила активности и преговоре са локалним превозницима како би нашли дугорочно рјешење редовног приградског превоза за све становнике ове општине, а не само за ученике.

„На предлог превозника и користећи њихова искуства дошли смо до модела који би би одржив уз субвенционисање одређених неисплативих линија из општинског буџета, првенствено линије Беране – Шекулар, Беране – Калудра, Беране – Лубнице – Курикуће, Беране – Штитари – Бубање, што би много олакшало живот наших суграђана на приградском и сеоском подручју и допринијело њиховом опстанку на својим вјековним огњиштима“, каже Лалевић.

Према његовим ријечима, да би били у прилици да реализују план редовног линијског приградског превоза, поред воље Општине Беране и локалних превозника потребно је омогућити законске предуслове да се ова идеја спроведе у дјело.

„То је усвајање новог Закона о комуналним дјелатностима који је прошао сву законску процедуру за његово доношење од јавне расправе до радних тијела и стигао до Владе која треба да га прослиједи Скупштини на разматрање и усвајање. Након његовог доношења у Скупштини, Општина Беране ће имати законску могућност субвенционисања неисплативих линија, које у складу са могућностима сопственог буџета може помоћи“, објашњава Лалевић.

Он каже да је показатељ да за општину Беране долазе бољи дани представља, како тврди, чврсто обећање државног секретара Мирослава Анђелића да ће један од приоритета Министарства просвјете, науке културе и спорта бити изградња новог дјечјег вртића у Беранама у овој години.

Лалевић: Беране се враћа на мјесто које му припада

Оно што посебно морамо истаћи да је приликом састанка у Министарству екологије, урбанизма и планирања простора са министром Ратком Митровићем и његовим сарадницима договорено да ће новом реорганизацијом и систематизацијом Министарства наш град постати сједиште Управе за инспекцијске послове за општине Рожаје, Плав, Петњицу и Андријевицу”, каже Лалевић за „Вијести“.

Потпредсједник Општине Беране сматра да све то говори како се овај град „полако али сигурно на свим пољима враћа на мјесто које му припада и које је у историји заузимао, као духовни, образовни, интелектуални и регионални центар сјевера Црне Горе“.