Министарка у Влади ЦГ и предсједница државне Комисије за процјену штета од елемeнтарних непогода, Марија Вучиновић је на састанку са предсједником општине Драгославом Шћекићем, током данашње радне посјете Беранама, изјавила да општинска Комисија реално процјењује штете услед настанка истих.

текст

Тема састанка министарке Вучиновић и предсједника Шћекића била је упознавање са радом локалне самоуправе – са фокусом на рад Владине Комисије за процјену штета од елементарних непогода.

Након радних посјета општинама у јужном и централном дијелу Црне Горе, министарка је данас из Берана почела са истом активношћу у општинама на сјеверу.

Предсједник Шћекић је на самом почетку говорио о ситуацији која је актуелна већ неко вријеме, а тиче се незавршених инфраструктурних радова на градским саобраћајницама, односно проблема са извођачима радова који су одговорни за исте.

„Радови морају брже и боље да се одвијају“, казао је, овом приликом, предсједник.

Предсједник Шћекић је минстарки Вучиновић у наставку представио рад општинске Комисије за елементарне непогоде.

„Због поплава које су задесиле нашу општину 2016. године, а недуго затим и земљотреса, формирали смо комисију која је обиласком терена утврдила штете од елементарних непогода“, навео је предсједник и упознао гошћу да је Општина кроз капитални буџет, кандидовала пројекат обалоутврде који је веома значајан за Беране.

текст

Министарка Вучиновић је упознала домаћине са радом и функционисањем државне Комисије за процјену штета од елементарних непогода.

„Комисије није законска обавеза већ добра воља Владе да се помогне људима у невољи“, истакла је министарка која је уједно и предсједница поменуте комсије.

У наставку је објаснила да на њихову адресу стижу различити захтјеви, а не само они који су везани за елементарне непогоде,

„Ради се о захтјевима других намјена, врло често у стању социјалне потребе“.

Она је похвалила рад Комисије Општине Беране и истакла да њени чланови реално процјењују штете од непогода.

„Имајући у виду да државна Комисија исплаћује 10% од предвиђене штете коју процијени локална, сматрам да би било најбоље рјешење да исплате по захтјевима чији је утврђени износ мањи од 500 евра врши сама Општина“, казала је министрак без портфеља и објаснила да је таква пракса већ установљена у Даниловграду и Никшићу.

текст

Гојко Бабовић из Министарства пољопривреде и руралног развоја, који је био присутан на састанку, представио је субвенције којима ово министарство покрива настале штете произвођачима.

„Постоји посебна мјера у агробуџету – управљање ризицима на основу које пружамо помоћ пољопривредним произвођачима. Наша обавеза је 10% надокнаде од процијењене штете, али врло често на основу програма социјалног трансфера наша помоћ буде и већа“, казао је Бабовић.

Састанку су још присутвовали Бојана Ралевић – сарадница министарке Вучиновић, Раде Кљајић – потпредсједник општине Беране, Дубравка Јованчевић – шефица кабинета предсједника и Никола Урошевић – савјетник за информисање у Бироу за односе са јавношћу.