Током другог дана званичне посјете сјеверној регији Црне Горе, министарка просвјете, науке, културе и спорта, Весна Братић, боравила је, са својом делегацијом, у Беранама. Срдачни пријем министарке Братић, у згради Општине, уприличило је локално руководство на челу са в. д. предсједника Општине, господином Марком Лалевићем.

Састанак, коме су присуствовали високи функционери Општине Беране, протекао је у пријатељском расположењу и предусретљивој атмосфери.

Након што је упутио ријечи добродошлице, Лалевић је са министарком размијенио мишљења о важним темама из области сарадње локалне самоуправе и Министарства, активностима које реализује Општина Беране, и текућим проблемима са којима се сусрећу становници Берана и Сјевера Црне Горе.

Истовремено, он се захвалио министарки Братић која је уважила иницијативу локалне самоуправе рјешавањем проблема у вези са превозом ученика из мјесне заједнице Штитаре:

Након двије године безуспјешних преписки са бившим министром Дамиром Шеховићем, који се оглушио о захтјеве Општине Беране и становника МЗ Штитаре, Основна школа у Штитарима коначно ће добити комби возила за превоз ученика.“

Министарка Братић је, уз захвалност на љубазном пријему, поздравила слободарски карактер града, истовремено подсјећајући на важност добрих односа и оснаживања сарадње, нарочито са, неправедно запостављеним, општинама Сјевера Црне Горе:

Свједоци смо да је неравномјеран развој наше земље и дуготрајно запостављање сјеверног региона само један у низу лоших поступака бивше власти, који је резултирао чињеницом да све више младих људи напушта своју земљу. Стога ћемо, у оквиру надлежности и могућности нашег ресора, са посебном пажњом приступити проблемима са којима се суочавају млади људи, не би ли створили перспективу за останак у нашој земљи.

Подржаћемо пројекте улагања у реновирање школа, и изградњу вртића. Радићемо на препознавању најважнијих проблема са којима се суочавају становници Берана и сагледати могућност за удружено дјеловање“, поручила је министарка Братић.

Од планираних пројеката, који ће бити реализовани уз помоћ Министарства просвјете, науке, културе и спорта, говорило се о развијању инфраструктуре, првенствено изградњи новог вртића и нове зграде Центра за културу.

Са циљем додатне афирмације знања и квалитетног образовања истакунти су и бројни успјеси беранских ученика и надарених студената, због којих је општинско руководство предложило изградњу научно-истраживачког центра по узору на Петницу у Србији, чиме би Беране постале регионални центар знања.

У наставку посјете, министарка Братић је са својом делегацијом и општинским руководством обишла Основну школу у Лубницама, чију реконструкцију је дијелом помогло Министарство просвјете, науке, културе и спорта, као и локације на којима ће се градити нови вртић и Центар за културу.

Током обиласка, делегација Министарства је имала прилике да посјети и чувени Полимски музеј, у коме је пријем организовала директорица установе, Виолета Фолић, а министарка је уживала у изложби радова познатог сликара Миомира Миша Поповића, али и у бројним вриједним експонатима сталне поставке Полимског музеја.

Успјешни и побољшани односи са локалном самоуправом, помоћ развоју овог намјерно запостављеног дијела Црне Горе, остају приоритет, сходно коме ће Министарство просвјете, науке, културе и спорта и Општина Беране наставити са учвршћивањем веза, добром и успјешном сарадњом.