Поводом поплава које су услед обилних киша задесиле општине на сјеверу Црне Горе, министар здравља проф. др Будимир Шегрт са сарадницима посјетио је Општину Беране.

20161109_093650Предсједник oпштине Драгослав Шћекић, на састанку  у свом кабинету, упознао је министра о стању у општини Беране, о штетама на инфраструктури, водоводу, домаћинствима и о мјерама које је локална управа предузела. Посебно се осврнуо на насеља Пешца, Лужац, Риверсајд, Талум, гдје је стање алармантно. Он је нагласио да је значајан број становника Риверсајда смјештен у колективном смјештају у некадашњој фабрици Целулозе и паприра.

Министар Шегрт је истакао да је акција помоћи у најугроженијим подручјима општине за кратко вријеме била успјешна.

Директорка Дома здравља у Беранама  др Зухра Хадровић  истакла  је да су пружене здравствене услуге свима Ромима из насеља Риверсајд , без обзира да ли посједују лична документа или не. Она је истакла да ће Ромима бити на располагању медијатор који ће им помоћи око добијања личних докумета. Становници Риверсајда и Талума и наредних дана биће под здравственим надзором.

Предсједник Шћекић је нагласио да је ургентно рјешавање проблема градског водовода  и апеловао  да здравствене услуге треба пружити и становницима  Пешаца који су евакуисани.

14639634_10155422429408881_2621440905663238358_nМинистар Шегрт је са предсједником општине Драгославом Шћекићем обишао поплављена подручја и колективни смјештај, гдје је сагледао размјере штете од поплавног таласа који је јуче задесио Беране. Током обиласка насеља Пешца, Лужац  и Риверсајд, предсједник Шћекић је информисао министра о катастрофалној поплави која је оштетила више од 100 домаћинстава. Вода се, међутим, још није повукла из избјегличког насеља Риверсајд због чега су становници овог насеља смјештени у колективни смјештај који се налази у згради бивше фабрике целулозе и папира „Иванград“.

Послије обиласка најугроженијих подручја и сагледавања размјере причињене штете, предсједник Шћекић је казао да смо данас имали прилике да видимо поплављена мјеста, да се на лицу мјеста увјеримо у каквом се стању налазе домаћинства и да упознамо министра са условима у којим тренутно ти људи бораве.

„Услови у колективном смјештају за наше суграђане исељене из Риверсајда морали би бити далеко бољи али смо се сходно хитности ситуације максимално потрудили да што прије изнађемо решење привременог каракетра за те људе који тренутно не могу боравити у својим кућама“, објаснио је предсједник.

„Јуче смо заједничком активношћу Општине, Дома здравља, Центра за социјални рад и УНХЦР-а обезбиједили овај простор и смјестили људе из Риверсајда, док су општинска предузећа ту првенствено мислим на механизацију Агенције за изградњу и развој и приватних предузетника санирали причињену штету и заштитили од даљих поплавних таласа дио Пешаца, као и насеља Петњик, Дапсиће и Будимља како се не би угрозио боравак наших грађана у тим мјестима“, казао је у наставку.

Истичући да је министар Шегрт данас овдје да сходно својим овлашћењима помогне у мјери у којој је то могуће овим људима док ће локална управа наставити пружа свој максимум ради стварања услова за нормално функционисање домаћинстава која су претрпјела велике штете овом приликом и њиховог повратка у пређашње стање.

„Велики проблем у овом тренутку нама представља и вода јер је изливањем притоке Бистрица оштећен градски водовод , те смо принуђени да насеља снабдијевамо водом алтернативним решењима, однсоно путем цистерни од којих је једна већ данас постављена у граду“, подвукао је предсједник општине и додао да је Беране у јако тешкој ситуацији уз увјерење и очекивање да ће у наредном перидоу Општина у сарадњи са надлежним институцијама дати све од себе да проблеме изаиване поплавама што хитније ријеши.

На крају је упознао представнике медија да су становници насеља Пешца и Талум провели претходно вече код своје родбине и пријатеља док су људи из Риверсајда привремено стационирани у колективном смјештају за које су обезбијеђени хигијенски услови за нормално функционисање.

Минстар здравља проф. др Будимир Шегрт напоменуо да је данас у Беранама био у прилици да види колику је штету причинила водена стихија насељима и великом броју становништва у Беранама пореметивши комфор и квалитет живота.

„Овакве ситуације су свакако велики фактор ризика за настанак заразне и цријевне болести и превасходно задатак система здравства јесте да се ради перманентна контрола надзорне превенције да не би дошло до појаве тих болести“, рекао је министар.

Објаснио је да је Минстарство на чијем је челу он било у сталној комуникацији, због новонастале ситуације, са Домом здравља и Институтом за јавно здравље и да је данас на лицу мјеста видио да су предузете здраствено анитарне мјере које су неопходне у оваквим ситуацијама да не би дошло до нежељених псоледица.

„Има још доста посла да се уради на овом пољу. Потребно је да се прати хигијенско – епидемиолошка ситуација посебно у колективном смјештају док се не створе услови да се обезбиједи повратак породица у своје домове“, казао је Шегрт и подвукао још једном да ће Министарство здравља заједно са Институтом за јавно здравље и Домом здравља у Беранама предузети све мјере које су потребне да се не би појавило било какво изненађење у смислу квалитета и сигусрности живљења у Беранама.

14937223_10155422430068881_8940139934969864082_nНакон сусрета са министром предсједник општине Драгослав Шћекић у присуству представника средстава јавног информисања обишао је путни правац Беране – Лубнице гдје је дошло до значајног оштећења инфраструктуре и прекида цјевовода са Мерића врела због чега је град до без пијаће воде.