“Почињемо данас из Берана, Подручне јединице са највећим процентом незапослених лица. На евиденцији незапослених у ПЈ Беране (за општине Беране, Плав, Андријевица, Рожаје, Петњица и Гусиње) је – 11.681 лице, односно регистрована стопа незапослености износи 51.38 одсто”, казао је на отварању мини сајма запошљавања у Полимском музеју, директор Завода за запошљавање Црне Горе, Суљо Мустафић.

Министарство рада и социјалног старања и Завод за запошљавање Црне Горе, у сарадњи са Општином Беране, организовали су данас мини сајам запошљавања у нашем граду, у оквиру јавне кампање “Запослимо домаће” – да Црна Гора ради!

Поздрављајући госте из Подгорице и приморских општина, присутнима се први обратио потпредсједник општине Беране, Раде Кљајић, који се захвалио организаторима што је поменута кампања почела баш из Берана имајући у виду податак да смо једна од црногорских општина са највећим процентом грађана без запослења.

“Сигуран сам да би сајам запошљавања и убудуће требало да омогући позитивне резултате у погледу смањења незапослености наших грађана који би се током туристичке сезоне радно ангажовали у приморским општинама. Стога, послодавцима који су данас овдје са нама и незапосленим лицима која су присутна у великом броју, желим да њихова међусобна комуникација резултира успјешном сарадњом кроз сезонско запослење”, казао је потпредсједник Кљајић.

Директор Завода за запошљавање Црне Горе, Суљо Мустафић је нагласио да је Завод, као институција са дугим стажом у посредовању, промоцију сезонског запошљавања кренуо из сјеверних и мање развијених општина, гдје је изражена незапосленост.

“У сусрет предстојећој туристичкој сезони, посебан акценат се ставља на област туризма и сезонског запошљавања. У оквиру овог догађаја, сви имају прилику да се представе: и они који желе посао и они који траже радника. Послодавци из приморских општина, али и неки локални, имају могућност да се повежу са незапосленим особама, које су заинтересование за рад на сезонским пословима. За незапослене је ово шанса да на лицу мјеста разговарају да послодавцима и директно аплицирају за одређено радно мјесто”, закључио је на крају.

Напомене ради, Завод ће за све заинтересоване послодавце, и наредних дана, организовати овакве сајмове. Наиме, иста активност биће одржана сјутра у Бијелом Пољу а у петак у Пљевљима. Такође, сајмови запошљавања биће одржани и у Никшићу 16. априла али и у Подгорици 17. априла.

Вријеме одржавања мини сајмова је од 12 до 15 часова.