Општина Беране и Менса Црна Гора потписале су Меморандум о сарадњи на реализацији пројекта ,,Дигитална писменост и интелигенција’’. Циљ пројекта је повећање дигиталне писмености и упознавање са потенцијалним опасностима на интернету и тестирање интелигенције у нашем граду.

Фото: сајт Удружења мрежа за изградњу мира

Према овом споразуму, Менса Црна Гора спроводиће едукативне радионице на различите теме, као што су е-насиље, дигитални отисак, превенција настајања и спречавање ширења дјечје порнографије, осветничке порнографије и тестова интелигенције. Ове радионице ће бити организоване за становнике општине Беране у наредном периоду.

Као што је познато, дигитална писменост је кључна за успјех у савременом друштву, а с обзиром на то да се технологија стално развија, потребно је да се људи обучавају и усавршавају у овој области. С тим у вези сарадња на овом пројекту међу потписницама  меморандума је од изузетне користи.

Уз то, едукација о дигиталном отиску, превенцији настајања и спречавању ширења дјечје порнографије и осветничке порнографије има кључну улогу у заштити права дјеце и младих људи.

Осим тога, тестирање интелигенције код младих је корисно како би се људи упознали са својим способностима и потенцијалом за успјех у различитим областима.

Из локалне управе сматрају да ће овај пројекат допринијети побољшању дигиталне писмености код становника. Очекује се да ће сарадња између Општине Беране и Менсе Црна Гора бити успјешна и да ће се слични пројекти наставити у будућности.