У сусрет 8. априлу – Међународном дана Рома, Министарство за људска и мањинска права у сарадњи са Општином Беране и Центром за културу, организовало је два извођења најновије представе Радојице Станковића (Шанта Панта), под називом: ”Да сам неко ко влада планетом”. Премијерно извођење у Центру за културу Беране изведено је за дјецу из првих разреда градских и приградских школа.

Министарство за људска и мањинска права је иницирало реализацију ове представе у циљу  учења о толеранцији, једнакости, поштовању људских права као једном од основних стубова система вриједности Европске уније.

У оквиру интеграционих процеса Црне Горе, посебно европског, Министарство настоји да се и дјеца од најранијег узраста укључују и уче о својим људским правима, о важности толеранције, уважавања различитости, других култура, националности, вјера.

Сокољ Беганај је поздравио дјецу ријечима да је Црна Гора држава више народа, култура и вјера и да је веома поносна на квалитет свог суживота и богатство својих различитости. Поштовање људских права је јако важно да би све поменуте различитости функционисале као једно друштво.

Врло је битно да дјеца од малих ногу уче о људским правима и њиховом поштовању и остваривању, како бисмо смањили предрасуде касније, и не бисмо били у прилици да мијењамо погрешно формиране ставове и бавимо се стереотипима, поручио је Беганај.

Зоран Јојић секретар Секретаријата за спорт, културу, омладину и сарадњу са НВО поздравио је дјецу испред општине Беране. Он је поручио да оваквих догађаја треба да буде све више, јер увијек када дјеца уче кроз забаву и дружење не може бити лоших, нити погрешних резултата.

,,Позивам све грађане Берана са својим гестом и дјелом допринесу изградњи позитивног става према култури и језику Рома, као дијелу наше заједничке стварности“- истакао је секретар Јојић.

Дјеца ће имати прилику да и у Никшићу и Подгорици одгледају представу, а касније је планирано извођење у још неколико општина.

Данашња извођења одгледало је више од четири стотине првака и стотинак ученика другог разреда. Представа је намијењена дјеци у нижим разредима основних школа.