Други дан Међународне Хидро авио регате „Монтадриа 2021“, која се одвија широм Црне Горе, отворен је јуче прелетом и слијетањем формације од три авиона на аеродрому у Беранама. Овакав вид манифестације у дијелу хидроавио регате у Црној Гори одржава се по први пут, а уједно и обиљежава 80 година од последњег лета Ескадриле пилота Хидроавиона са територије Црне Горе.

Између осталог, циљ ове регате је оживљавање аеродрома у Беранама и стварање услова за афирмацију у спортско-туристичке сврхе. А уједно и сјецање на хероину пилоткињу Олгу Шошкић Миловић која је преминула 28. маја 1989. године.

Она је након свог првог лета изјавила „Сама у авиону, а доље под крилима промичу поља и ријеке, кровови кућа и шљивици… Осјећала сам се срећном и слободном као птица. И запјевала сам тихо…“ – овако је Шошкић Миловић много касније описала свој први узлет једрилицом са беранског аеродрома средином педесетих година прошлог вијека. Имала је тада двадесетак година и била је једина дјевојка у првој генерацији пилота једриличара беранског Аеро клуба.

Предсједник Општине Тихомир Богавац је, поздрављајући учеснике хидро авио регате, истакао у свом обраћању да му представља посебно задовољство да се у Беранама обиљежава, са једне стране 80-та годишњица последњег лета ескадриле хидроавиона на територији Црне Горе, а са друге врши промоција спортско- туристичких и сваких других вриједности, како нашег града, тако и наше државе.

Искрено вјерујем да манифестације овога типа директно промовишу наше потенцијале и представљају Црну Гору на мапи елитних дестинација, када је у питању регионални хидроавионски саобраћај, и могућност развоја оваквог туристичког саобраћаја. Такође, радује ме чињеница да је у фази развоја и регионални пројекат под покровитељством Европске Уније, о могућностима Медитеранског повезивања и примјене хидроавијације. Више сам него сигуран да, уз пружену руку наших европских пријатеља можемо постати свјетски призната дестинација. Уосталом, и организатор ове престижне манифестације истовремено је члан Свјестске асоцијације хидроавијатичара, што нам додатно гарантује успјех на овом пољу„, казао је предсједник.

Он је нагласио да Беране и Црна Гора имају шта да покажу и дају јер, како је истакао, наше љепоте и потенцијали представљају наше највеће богатство.

„Уз све то, имамо праве људе, који могу одговорити свим изазовима. У том правцу, уз искрену жељу да се државе региона спајају и да се кроз спорт шири дух заједништва, проглашавам отвореном ову манифестацију“, казао је је Богавац.

Директор манифестације Синиша Бубања се обратио следећим ријечима:

„У Беранама смо да презетнујемо љепоте Берана, да оживимо мало берански аеродром, да му дамо на значају у комплетном програму авио регате. Наравно, за Општину Беране и цијелу Црну Гору, худроавијација доноси нови потенцијал у оквиру туристичке понуде. Регата је подржана од релеватних чинилаца Владе Црне Горе и туристичких организација и свих локалних самоуправа.“

Пилот и предсједник Организационог одбора Драгиша Раичевић подијелио је утиске са слијетања.

„Утисци су прлеијепи. После толико година припремања направили смо тај лет емотивно“, истакао је Раичевић.
Савјетник предсједника Општине Дарко Стојановић, који је и координирао активностима у име локалне самоуправе, рекао је да је ово је једна од првих активности која се у сарадњи са организаторима Међународне Хидро авио регате Монтадриа 2021, организује у Беранама.

„Надам се да ово представља само почетак спортских и туристичких активности које планирамо за берански аеродром и да то буде први корак за валоризацију Аеродрома који ће значити пуно не само за Општину Беране, него и за читав регион и за читав сјевер Црне Горе“, поручио је Стојановић.

Он је подсјетио да су са аеродрома у Беранама, све до краја 70-их година, два пута недељно узлијетали авиони за Београд и Љубљану.

„Вољели бисмо да се такве ствари врате на наш Аеродром. Свјесни смо садашње реалности и економске ситуације и због тога кажем да ћемо, заједно са организаторима ове Манифестације и свим расположивим партнерима, радити корак по корак, али студиозно и озбиљно да приче о валоризацији беранског аеродрома буду, као до сад, само празна обећања, приче на папиру него конкретни кораци“, закључио је Стојановић.