Министарства одрживог развоја и туризма и пољопривреде и руралног развоја, у сарадњи са локалним самоуправама, покушавају да створе услове за развој руралног туризма у Црној Гори, релативно новог, али за туристе итекако битног сегмента туристичке понуде, речено је на конференцији која је одржана тим поводом у Подгорици, а којој су присуствовали и представници наше Општине.

Савјетници за туризам и заштиту животне средине у ресорном секретраријату Општине Беране, Гордана Фатић и Зоран Весковић, присуствовали су националној конференцији о питањима и перспективама за успјешну повезаност локалне гастрономије и руралног туризма.

Конференцију је реализовала Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација (FAO), у оквиру FAO – EBRD пројекта „Промовисање одрживих ланаца вриједности пољопривредно – прехрамбених производа кроз повезивање са туризмом“, а који се реализује у сарадњи са поменутим министарствима у Црној Гори.

„Кључни циљ ове конференције је идентификовање главних препрека за остваривање повезаности између локалне гастро – понуде и сеоског туризма, док су посебни циљеви усмјерени на стварање јасне слике препрека и постојећих рјешења, са нагласком на области на којима треба даље радити у смислу импементације Програма развоја сеоског туризма са акционим планом до 2021. године“, навели су организатори и додали да је важан сегмент трансфер знања према црногорским званичним институцијама користећи позитивана искуства земаља ЕУ са сличним контекстом, као и искуства покрета „Slow Food Internacional“.

На конференцији су учествовали представници Министарства пољопривреде и туризма, Директората за развој туристичке дестинације и туристичку инфраструктуру и Директората за рурални развој, затим представници локалних институција, удружења „ Удружена сеоска домаћинства – Туризам на селу”, НВО сектора, стручњаци из области руралног развоја, као и из области туризма из Аустрије, Словеније и Хрватске.