У препуној сали Центра за културу свечано је отворен V Међународни фестивал позоришта за дјецу „Лимско срце 2018“, који ће трајати до петка 5. октобра. Организатор фестивала је ЈУ „Центар за културу“, под покровитељством Општине Беране.

43137581_729344520747531_3821358898628001792_n

Отварајући фестивал, Новица Обрадовић, предсједник СО Беране, истакао је да је циљ фестивала његовање позоришне културе, као и едукација, забава и дружење.

– Овај фестивал је посвећен вама, ученицима основних школа са градског и сеоског подручја, малишанима из вртића и полазницима Дневног центра за дјецу и омладину са сметњама и тешкоћама у развоју. То је управо онај период у развоју дјеце када се формирате као личност и стога општина овај фестивал, који је значајан за ваш емоционални и интелектуални развој – казао је Обрадовић.

42989871_729346627413987_2890879909264097280_n

У наставку програма одржан је традиционални маскенбал на којем су уручене награде за најбоље и најкреативније маске. Одлуком жирија, у чијем саставу су били Вуко Трифуновић, Јелена Божовић и Ирвин Масличић, прва награда припала је Анђели и Николи Обрадовић из ОШ „Лубнице“.

Друго мјесто освојио је Ђорђе Дрљевић, ученик ОШ „Вукашин Радуновић“, а треће Тијана Дашић из ОШ „Вукајло Кукаљ“ из Шекулара.

За допринос фестивалу награђене су ОШ „Полица“ и ОШ „Радомир Митровић“. Жири је, за најсимпатичнију екипу одабрао ученике ОШ „ Владислав – Рајко Кораћ“ из Штитара, док је најмаштовитија екипа из Дневног центра за дјецу и омладину са сметњама и тешкоћама у развоју. Награда за најбољу колективну маску, отишла је у руке полазника ЈПУ „Радмила Недић“.

Најмлађу беранску публику, њихове родитеље, учитеље и васпитаче, забављали су Радојица Станковић, популарни Шанта Панта, Милош Милошевић – Шика, драмски писац и пјесник за дјецу. Њима су уручене награде за допринос и учешће на фестивалу које су обезбиједили Центар за културу и Туристичка организација Општине Беране. Наступио је и дјечији хор „Музичко царство“ којим диригује Андријана Вучетић – Обадовић. Они су извели химну фестивала „Лимско срце“ коју је написао наш познати дјечији пјесник Велимир Ралевић.

Водитељка овог фестивала, који сваке године окупља близу 2000 посјетилаца, била је Горица Ћулафић, уредница културно – умјетничких програма у Центру за културу.

Програм Међународног фестивала за дјецу „Лимско срце“ настављен је у 17 часова, када су глумци ЈУ КСЦ Какањ извели представу „Камење“.

Представа третира малољетничко и вршњачко насиље, происпитује узроке и посљедице таквог понашања код младих, које најчешће произилази управо од неразумијевања од стране околине, недовољног и најчешће неквалитетног разговора са дјецом, која су свакодневно изложена физичком, вербалном, а све чешће сајбер насиљу.