Међународна умјетничка колонија, коју од 2012. године организује Центар за културу Беране, недавно је примљена у међународну, некомерцијалну, невладину, волонтерску и академску организацију ISSA, као једина умјетничка манифестација из Црне Горе којој је то пошло за руком.

ISSA је настала у Кини прије шест година.  Ова умјетничка организација је основана са циљем да: унапређује комуникацију и размјену скулптурних симпозијума широм свијета, организује академска истраживања, интеракцију изложби и креативне праксе, као и да убрзава развитак скулптурног правца на свим меридијанима и поспјешује размјену урбаних култура.

У питању је умјетничка организација планетарног карактера.  Само то, што је њена колијевка Кина, поред осталог и земља чувених ратника од теракоте, колекције која садржи осам хиљада ратника, кипарске рефлексије чувених армија првог кинеског цара, Чина Шија Хуанга, у коју су уткана знања античких грчких вајара, довољно говори о томе, колико је ово велико признање Центру за културу Беране, као и нашем граду у цјелини.

Подршку и препоруку за чланство у ISSA, Центар за културу је добио, од светски признатог умјетника – вајара, нашег суграђанина Луке Радојевића, чије су скулптуре постављене у свим већим  метрополама.