Један од највреднијих легата које посједује Полимски музеј је легат Миомира Миша Поповића, који броји око 200 умјетничких радова.

Легат Миомира Миша Поповића сачуван од заборава
Фотографија: Полимски музеј

Због лошег стања у ком се налази велики број слика, стручна лица у музеју су у три фазе конзервирала све слике које захтијевају конзерваторско – рестаураторски третман.

Ове године је успјешно реализована прва фаза, конзервиране су 22 слике са највећим оштећењем, а конзервацију истих финасирала је Општина Беране. План је да у наредне двије године буду конзервиране, рестауриране и урамљене све слике, а за које је музеј претходно обезбиједио адекватан смјештај.

Главни циљ установе је да се слике заштите од даљег пропадања, а самим тим да се њиховим уљепшавањем и урамљивањем учине још примамљивијим за посјетиоце, као и да се додатно оплемени наш изложбени простор и саме слике као дио сталне поставке“, казала је директорица Полимског музеја Виолета Фолић.

Легат Миомира Миша Поповића сачуван од заборава
Фотографија: Полимски музеј

Миомир Мишо Поповић , рођен је 1929. у Прибоју. Дио живота је провео у Беранама, то је и разлог што је богат легат умјетничких радова желио да подарио управо свом завичају. Оставио је неизбрисив траг, а самим тим и обавезу да музеј о легату на адекватан начин води рачуна, чиме се на неки начин одаје почаст и исказује неизмјерна захвалност на ванременом и непроцјењивом поклону који нам је дао. Поповић је највећи дио живота провео у Паризу гдје је био изузетно признат.

Подсјетимо, Полимски музеј је током прошле године конзервирао одређени број предмета етнографске и умјетничке збирке.