В. д. предсједника Општине Беране Марко Лалевић позвао је, гостујући на РТЦГ, Владу Црне Горе, Министарство капиталних инвестиција, ЕПЦГ и ТЕ Пљевља да хитно подрже поновно покретање производње у Руднику угља у Беранама, истичући да ће на добитку бити и град и држава, а што је најважније радници и њихове породице. Позвао је и да се усвоји нови пакет мјера подршке за све угоститеље који су због пандемије пред банкротом.

Вршилац дужности предсједника Општине Беране Марко Лалевић гостујући на РТЦГ у Јутарњем програму одговарајући на питање новинара у вези са ситуацијом у којој се налази Рудник мрког угља у Беранама, рекао је:

„Влада Црне Горе, Министарство Капиталних инвестиције, нови менаџмент државних предузећа ЕПЦГ, ТЕ Пљевља да хитно подрже поновно покретање производње у Руднику у Беранама.

Не постоји бржи, лакши и економичнији план за запошљавање преко 100 запослених радника у производном сектору на сјеверу Црне Горе од покретања производње у Руднику угља у Беранама, уз малу помоћ Владе Црне Горе на добитку ће бити и држава, и локална самоуправа а што је најважније запослени радници, и њихове породице.

Рудник Беране може бити замајац привреде у Беранама и цијелом сјеверном региону„.

Видео: https://www.facebook.com/watch/?v=249806070118908

Подсјетимо, Грци су почетком почетком 2014. године берански рудник продали компанији “Металфер“ из Сремске Митровице.

“Металфер“ је кренуо амбициозно и већ послије треће године од почетка приватизације нашао се на врхунцу пословања, када су имали три смјене и 157 радника. Тадашњи менаџмент је чак најављивао упошљавање још стотину радника и проширење производње.

Власник Рудника је због пандемије коронавируса био принуђен да привремено прекине пословање рудника задржавши само 16 запослених на одржавању система. Са осталим радницима је споразумно раскинут уговор уз измирење свих потраживања и отпремнина. Међутим, они се исто тако надају поновном почетку рада рудника и враћању на стара радна места.

Лалевић се у наставку разговора осврнуо на ситуацију у којој су се нашли берански угоститељи.

Рекао је да је потребно усвојити нови пакет мјера подршке за све угоститеље који поштују прописане мјере Института за јавно здравље, а не да се субвенције вежу за плаћање пореза и доприноса.

„Због тешке финансијске ситуације изазване пандемијом коронавируса већ годину дана угоститељи су на ивици економске издржљивости и налазе у тешкој финансијској ситуацији. Многи од њих немају средстава ни да плате порезе и доприносе, а тиме губе и права на субвенцију које би једино могло да им бар мало помогне да преброде тренутну ситуацију у циљу нормалног функционисања“, казао је в. д. предсједника Општине Беране.

Истакао је да многи наши суграђани живе и раде од угоститељства, а сад су пред банкротом.