Потпредсједник општине Беране Марко Лалевић гостовао је у јутарњем програму Боје јутра на ТВ Вијести и детаљније информисао јавност о активностима Општине Беране поводом актуелне ситуације у земљи због појаве новог корона вируса, Ковид – 19.

ЛАЛЕВИЋ: Признање за здравствене раднике Опште болнице, Општина Беране предузела све потребне мјере заштите,

“Треба похвалити здравствене раднике Опште болнице у Беранама, одређеној за Ковид болницу, а посебно Инфективног одјељења на челу са доктором Милованом Живковићем, и одати им признање за све што су урадили до сада. Такође, морамо се захвалити и запосленима у општинској Служби заштите и спашавања и Комуналном предузећу који свакоднвено перу и дезинфекују градске и приградске улице, као и Комуналној полицији. Општински тим за заштиту и спашавање на челу са предсједником општине Драгославом Шћекићем, предузео је све мјере у складу са наредбом НКТ за заразне болести Владе ЦГ, а у циљу спречавања ширења коронавируса. Морамо се захваити и Хотелу Беране који је обезбиједио смјештај за љекаре и медицинско особље који долазе у директан контакт са обољелим пацијентима. Порука нашој Влади је да се ми плашимо више економских последица по становништво, посебно за оне који спадају у категорију незапослених лица, као и оне који раде у приватном сектору. Потребно је хитно припремити предлог – пакет мјера за помоћ свим угроженим становницима општина на сјеверу Црне Горе…”, казао је између осталог у јутрошњем укључењу уживо на ТВ Вијести потпредсједник општине Марко Лалевић.

Комплетан разговор у наставку…

ТВ Вијести: Каква је епидемиолошка ситуација у Беранама?

Марко Лалевић: По информацијама које сам добио из Опште болнице Беране од др Милована Живковића, начелника Инфективног одјељења, клиничка ситуација у нашем граду је тренутно добра, на болничком лијечењу имамо само два пацијента који су стабилног здраственог стања, на кућном лечењу је 4 људи, свих ових 6 потрврђених случајева короне вируса је из општине Андријевица. У општини Беране за сада нема ниједан потврђени случај и надамо се да ће тако и остати. Што се тиче епидемиолошке ситуације по информацијама које сам добио од директорице Дома Здравља докторке Зухре Хадровић, за викенд није било новотестираних и сумњивих случајева. На територији општине Беране у самоизолацији, односно под здравствено санитарним надзором налази се 219 наших грађана. Мислим да се сви наши грађани доста добро и дисциплиновано придржавају мјера Националног координационог тела и препорука Владе Црне Горе, а вјерујем да се и сви који су у самоизолацији понашају одговорно и да ћемо издржати тако колико год било потребно да сачувамо себе и наше породице и све становнике наше општине до краја епидемије.

ТВ Вијести: Након регистровања првог случаја вируса корана у беранској болници дио љекара из Берана је преусмјерен у Андријевицу. Да ли Беране има довољно љекара и опреме на располагању?

Марко Лалевић: Познато је да је Беране одређено за регионални центар на северу Црне Горе за прихват и лијечење болесника заражених корона вирусом. То значи да ће грађани Бијелог Поља, Рожаја, Плава, Андријевице, Гусиња и Петњице, односно 138.000 грађана сјевера бити упућено на Општу болницу Беране и наше инфективно одјељење на челу са др Живковићем. Из више извора знам да су предузете све заштитне и прописане мЈере као никад до сада и стварно треба похвалите све здравствене раднике у нашем граду и одати им велико признање за све до сада што су урадили. Већ деценијама уназада Берански доктори су били најбољи и у Црној Гори и шире тако да тренутно имамо довољно добрих љекара да одговоре свим здравственим потребама грађна и од вируса короне и осталих здравствених проблема. За сваки случај ту су у резвери и доктори опште болнице у Бијелом Пољу ако буде требало да прискоче у помоћ а сви се надамо да неће бити потребе за тим.

ТВ Вијести: Шта је све Општина Беране урадила како би заштитила грађане од ширења вируса корона? Какви су планови за наредне дане? Јесу ли организоване све дежурне службе?

Марко Лалевић: Као и увијек до сада кад год је било најтеже држави Црној Гори све власти и све владе у њеној историји су се тада ослањали на Беране и Васојевиће, зна то и Влада Црне Горе која нас је и одредили за регионални центар на сјеверу, а увек нас заборави кад се дијеле средства у капиталном буџету, али то је нека друга тема. Општинским тим за заштиту и спашавање на челу са председником општине Драгославом Шћекићем на више до сада одржаних састанака предузео је све мјере, и наредбе Владе Црне Горе и Националног координационог тела Црне Горе. Општина Беране је одмах у циљу спречавања ширења епидемије корана вируса скоро већину запослених послала својим кућама, организовала дежурне службе са минимум запослених, једино су сви руководиоци обавезни да сваки дан долазе на посао, рад грађанског бироа је ограничен на скраћено вријеме од 09-12, једине службе које раде у пуном капацитету су Секретаријат за инспекцијске послове, Комунална полиција, ДОО „Комунално“, ДОО „Водовод и канализација“, ДОО Агенција за инвестиције и развој и Служба заштите и спашавања које имају пуне руке посла и заједно са докторима и медицинским особљем заслужују захвалност и поштовање свих наших грађана. Градске и приградске улице се свакодневно перу и дезинфикују од стране Комуналног предузећа и Службе заштите и спашавања. Предложени су и простори за карантин Националном координационом тиму, а морамо и да се захвалимо власнику Хотела Беране, који је већ уступио хотел за коришћење докторима и медицинском особља до краја епидемије.

ТВ Вијести: Шта поручујете Беранцима и осталим грађанима?

Марко Лалевић: Нашим Беранцима и свим грађанима Црне Горе поручујем да издрже још ове две кључне недеље, да остану кући, онима који су у самоизолацији и карантину да се понашају одговорно, да сви заједно поштујемо препоруке Института за јавно здравље, није се смјело пустити да неки грађани из иностранства неконтролисано и без одређивања карантина оду својим кућама, данас не би имали случај Тузи и Андријевицу, али биће времена за критике. Послао би и поруку Влади Црне Горе да се ми више плашимо економских последица по становништво и општине на северу Црне Горе, посебно оних који су незапослени, који раде у приватном сектору, угоститељству, самосталне занатлије, привреднике и све остале, и да Влада хитно припреми предлог „пакет“ мјера за помоћ свим угроженим становницима општина на сјеверу Црне Горе, ако је могло да се одвоји више дестина милиона еура СКИ центре и за небитну и прескупу пасарелу у Мојковцу – 1,5 милиона евра, може и за осиромашени народ свих општина на сјеверу Црне Горе.