Цјелодневни поетско-музички ликовни програм ,,Ладица ђинђува по тргу просута” одржан је на Његошевом тргу у суботу 2. јула.
,,Ладица ђинђува по тргу просута” је догађај који окупља умјетнике, сликаре, књижевнике из Берана, људе који умјетност воле и оне који који имају сензибилитет да умјетност осјете и заволе. Сам назив манифестације представља умјетнике као ђинђуве, украс и драгоцјеност, тако ће сви они који се тога дана нађу на тргу бити право богатство на једном мјесту. Како се слични програми организују углавном у затвореним просторима, ово је начин да се умјетност изнесе на улице и тако ради на промоцији културе, да умјетност постане доступна свима, да се направи нешто другачије и на неуобичајен начин афирмише култура. Догађај је подијељен у два дијела. Ликовни дио у коме академски и самоуки сликари са дјецом из ликовних секција из школа сликају на улици и изложба слика на крају програма, као и музичко поетски дио програма у ком стихове казују наши пјесници, књижевници и побједници беранске смотре рецитатора. Музичка пратња професорки Поповић и Дјаченко из Музичке школе на виолини и клавиноли и пригодан репертоар женске пјевачке групе „Горске очи“ је употпунио ову оригиналну манифестацију културе и умјетности.

Ладицу је отворила академска сликарка Мирјана Марсенић, умјетничким интервенцијама на јавним просторима. У ликовном дјелу програма су  учествовали и вајар Зоран Миловић, професор Борис-Боро Вујовић, Бранислав Брано Јолић, студент Филип Радојевић, ученици Милован Марић, Новак Ивановић и Енес Кочан. У поетском дијелу стихове су говорили  ученица Наташа Милић, пјесници Дарко Јововић, Драгомир Ћулафић, Чиловић Ребека, и глумица Ивона Човић. Програм је водила Кристина Губеринић а организатор и покровитељ је Секретаријат за спорт, културу, младе и сарадњу са НВО Општине Беране.