Стојановић: Став Општине Беране је да се мјерама контроле на подручју општине треба дјеловати превентивно, како не би угрозили и онако незавидну финансијску ситуацију беранских угоститеља

О предстојећој зимској туристичкој сезони, сузбијању сиве економије и актуелним инспекцијским контролама за поштовање мјера у циљу спречавања ширења вируса Корона, у радној посјети Општини Беране боравили су директор Управе за инспекцијске послове у Влади Црне Горе мр Илир Харасани, помоћница директора Ана Вујошевић и главна тржишна инспекторка Марина Радуловић. Са потпредсједником Општине Беране Дарком Стојановићем и његовим сарадницима разговарали су о досадашњим и активностима које ће се спроводити у сарадњи са Комуналном полицијом, Секретаријатом за инспекцијске послове Општине Беране и Управом полиције у наредном периоду.

Потредсједник Општине Дарко Стојановић упознао је представнике Управе о активностима које је Општински оперативни штаб спроводио  од настанка пандемије вируса Корона до данас, у сарадњи са беранском Општом болницом, Домом здравља, Управом полиције и другим службама. Поред указивања на поштовање мјера, како је казао Стојановић, намјера Штаба  је била  да се грађанима укаже на озбиљност ситуације од ширења опаке болести.  Општина Беране, напомиње Стојановић,  ове године отказала је традиционални концерт поводом 21. Јула Дана општине, у циљу чувања здрaвља грађана и сузбијања пандемије, и планиранa средствa усмерила на куповину новог ЕКГ апарата за потребе Опште болнице.

Према ријечима директора Управе за инспекцијске послове Харасанија, сарадња Управе, Управе полиције, Комуналне полиције и Секретаријата за инспекцијске послове треба да буде умрежена како би се у предстојећим зимским мјесецима одржала контрола мјера, у циљу сузбијања ширења вируса Корона. Поред овога, један од важних чинилаца је и сузбијање сиве економије, па ће се сарадња и у овом дијелу и убудуће наставити, што ће се позитивно одразити како на локални тако и на државни буџет. 

Потпредсjедник Стојановић је казао да је став Општине Беране да се мјерама контроле на подручју општине треба дјеловати превентивно, како не би угрозили и онако незавидну финансијску ситуацију беранских угоститеља.

Начелник Комуналне полиције Александар Ојданић и секретар за инспекцијске послове  Драган Зечевић представили су активности које су спроводили током претходног периода, а које се односе на контролисање рада угоститељских објеката, рад  љетњих башти, контролисање редова испред установа и других пословних објеката и др. Они су нагласили да је Општина Беране поступала према инпутима и наредбама Савјета за борбу против коронавируса.

Представнци Управе подсјетили су да је претходних дана спроведена акција контроле угоститељских објеката у више општина, па је у Беранама поднијето пет кривичних пријава и запечаћена 2 угоститељка објекта због рада без одобрења.

Састанку су присуствовале и помочница секретара за инспекцијске послове Драгана Пешић и шефица ПР Бироа Ирина Зечевић.