Конференција „Регионална канцеларија за сарадњу младих РКСМ – Изазови успостављања“ , у организацији Иницијативе младих за људска права, одржана је 20.јуна у Подгорици.

За оне који нису упознати, иницијатива за оснивање Регионалне канцеларије за сарадњу младих званично је постала дио Берлинског процеса потписивањем „Заједничке декларације о оснвању Регионалне канцеларије за сардњу младих Западног Балкана (Regional Youth Cooperation Office RYCO), потписана на Бечком самиту 27. августа 2015.године, од стране премијера Албаније, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Косова, Македоније и Србије, а све у циљу јачања сарадње.

Канцеларија има за циљ реализацију програма размјене како би се дао допринос мобилности, интеркултуралном учењу и помирењу младих у региону.

Конференцију су отворили извршна директорка Иницијативе младих за људска права Едина Хасанага Чобај и предсједник Скупштине Црне Горе Дарко Пајовић , који је поручио  младима да мијењају и покрећу промјене.

Први панел је имао за тему значај сарадње младих у региону и процеса успостављања Регионалне канцеларије за сарадњу младих у свјетлу наредног Самита о Западном Балкану у Паризу. Амбасадорка Француске Вероника Бримо је говорила о предстојећем Самиту и поручила да након његовог одржавања нас очекује велики посао и да се очекује укључивање свих за најбољи успјех.

Амбасадорка Њемачке Гудрун Штајнакер је говорила о искуствима  изградње сарадње и односа кроз њемачко-француску канцеларију за младе, које постоји од 1963.године и која је послужила као модел за оснивање РКСМ.

Шеф сектора за сарадњу ЕУ Делегације у Црној Гори Андре Лис је говорио о програму ЕУ за младе Ерасмус + и потреби унапређења мобилности младих.

Директор Директората за младе и спорт Игор Вушуровић  истиче да Управа за младе и спорт пружа подршку процесу и да ће по плану у Подгорици бити отворена Канцеларија за сарадњу младих. Он је нагласио да ће ове канцеларије имати своју аутономију, Владе ће их подржавати финансијски, али неће имати утицаја на сам програм.

Други панел на тему процеса успостављања РКСМ-гдје смо сада-наставак Берлинског процеса, је за панелисте имао представника Министарства омладине и спорта Републике Србије и консултанта у Радној групи за израду РКСМ, који су као главне поруку имали чињеницу да су главне ријечи овог процеса визија и будућност, и омогућити младима да се поново упознају. Представница Канцеларије за младе општине Беране је као коментар ових порука додала да је битно за младе и будућност да кроз РКСМ млади праве моделе сарадње и превазилазе подјеле.

Трећи панел на тему „Улога омладинских организација и подмладака политичких партија у институционализацији и имплементацији регионалних програма за младе „ је као панелисте имао представнике омладинских покрета највећих политичких партија у Црној Гори.

На маргинама предстојећег Самиту о Западном Балкану који ће бити одржан у Паризу биће одржана Конференција младих Западног Балкана којој ће присуствовати Ана Шћекић, представница Савјета младих општине Беране, која је поред Маријете Мојашевић и Јелене Раднић присуствовала конференцији о Регионалној канцеларији за сарадњу младих, чије се отварање очекује почетком 2017.године, а условљено је потписивањем Споразума током Самита у Паризу.