У малој сали Општине Беране одржана је панел дискусуја на тему ,, Одрживо управљање зеленим оптпадом- Компостирање“, у организацији Општине у сарадњи са мисијом ОЕБС у Црној Гори и НВО Еко центар Делфин из Котора.

Потпредсједник општине Свето Митровић изразио је задовољство организовањем панел дискусије на ову тему, које је организована да пружи одговоре на важна питања и покаже правац којим треба ићи када је у питању управљање органским отпадом:,, Оно што је обавеза Општине Беране у наредном периоду јесте израда Локалног плана управљања отпадом који ће дефинисати политику управљања отпадом на локалном нивоу и који ће садржати План примарне селекције комуналног отпада. Сматрамо да ћемо на тај начин смањити количине отпада које се депонују, смањити загађење животне средине који он ствара и наравно, имати од тога и неку економску корист“-казао је он.

О промоцији идеје компостирања, као најстаријем и најприроднијем начину рециклирања отпада говорила је Љиља Радуновић из Еко центра Делфин. Она је истакла да се кроз пројекат жели информисати и едуковати јавност о процесу одрживог управљања отпадом, како би се повећала свијест и знање грађана о значају очувања животне средине кроз селективно прикупљање и валоризацију биоотпада кроз компостирање.

Ајлин Робертс, представник Мисије ОЕБС у Црној Гори, казао је да су закључци на многе теме, попут ове о управљања отпадом, веома корисни када се он њима дискутује на локалном нивоу.

На панел дискусији учешће су узели и ученици О.Ш.,,Радомир Митровић“, која учествује у програму обуке компостирања у оквиру поменутог пројекта.

О стању управљања отпадом у Општини Беране говорила је Рита Барјактаровић, шеф Одјељења за заштиту животне средине, и представници Комуналног предузећа.

У дискусији су учествовали и представници основних школа, Селекцијске службе, Архус центра, Регионалне развојне агенције, Комуналног предузећа, Комуналне полиције, општинских секретаријата и служби, и невладиних организација Центар еколошких иницијатива и Сјеверна земља.

У периоду од април- децембар 2014. године, пројектом су биле обухваћене приморске општине Црне Горе, комунална предузечћа и образовне институције. Током периода април – децембар 2015.године, пројекат се спроводи за све општине централне и сјеверне регије Црне Горе.