,, У основи сваке озбиљне и стабилне државе је правда, јер правда, по древној латинској правно-политичкој мудрости, држи земљу и градове“- поручио је данас на свечаности поводом 13. Јула – Дана устанка и Дана државности Црне Горе потредсједник Општине Беране Дамјан Ћулафић, на Јасиковцу.

На свечаности, коју су организовали Удружење бораца народно-ослободилачког рата 1941-1945.- Беране и  Општина Беране, потредсједник Ћулафић нагласио је да је 13 .јул неразјашњивим кретањима историје датум који је обиљежио црногорску државност: ,, Тога дана смо, почетком посљедњег квартала деветнаестог стољећа, на међународном пољу, на Берлинском конгресу, добили пуноправно признање државе, а почетком пете деценије двадесетог вијека немилу прилику да се боримо против цивилизацијских пошасти званих фашизам и нацизам“.

,, Иако знам да је ваш основни мотив свечарски однос према жртвама и херојствима учесника свенародног Тринаестојулског устанка, који се подигао 1941. године, не могу а да не примијетим да је 13. јул вишезначан датум у историји црногорске државности, јер смо у периоду од шездесет и седам година (од 1878. до 1945) били у прилици да као народ издејствујемо државну самосталност и међународно признање, али и да преко Балканских и Првог свјетског рата, закључно са Другим свјетским ратом, ту државност, односно слободу садржану у формули „свој на своме“, бранимо, знајући да тиме бранимо национално достојанство и право да се зовемо слободним људима. Истина, Црна Гора 13. јула 1878, није Црна Гора 13. јула 1941. Временски распон од скоро седам деценија донио је земљи и народу динамичан политички колоплет, али је, из ове визуре, уочљива макар једна константна архетипска одлика становништва које насељава ова брда, а то је свагдашња тежња ка достојанству и слободи“- истакао је Ћулафић на скупу и додао да обиљежавањем великог датума наше сложене историје, доказујемо да смо важне лекције националне повијести изучили, чим смо се опредијелили да антифашизам култивишемо као свој животни правац, и да смо спремни у сваком моменту, без двоумљења, ускликнемо – смрт фашизму!

Петар Лабудовић, предсједник Удружења бораца народно-ослободилачког рата 1941-1945.- истакао је да нас сваке године ова свечаност, која се одржава поводом 13.јула, доводи на исту контатацију о идеји водиљи и колико је она била снажна и садржајна, не само за слободу, већ да се кроз ту слободу створи ново друштво у које ће  људи живјети слободни у хуманим друштвеним односима, што је са завршетком оружане борбе 1945. године било и остварено.

На свечаности говорили су и Дарко Јововић, књижевник и новинар и Давид Лалић, пјесник из Андријевице, као и представник Бораца НОРА из Беле Паланке Синиша Живковић. Наступали су и Удружење народног стваралаштва ,,Ђурђеви Ступови“ и Градско- културно умјетничко друштво ,,ЛИМ“.