„Желим да информишем јавност да је завршен посао око пописа стамбених и пословних објеката у урбаном дијелу Берана у 5 мјесних заједница и то: Ново Насеље, Парк, Стари град, Лим и Хареме. Пописано је укупно 2250 стамбених и пословних објеката и исто толико бројева је додијељено“, саопштио је секретар за стамбено-комуналне послове, саобраћај и заштиту животне средине Милош Кастратовић и додао да је од укупног броја објеката само њих 155 раније имало број.

По мјесним заједницама, како наводи, то изгледа овако:

  • МЗ Ново Насеље у укупно 24 улице пописано 630 објеката одређено рјешењем 524 броја (106 објеката је имало број);
  • МЗ Парк у укупно 18 улица пописано 426 објеката одређено рјешењем 407 бројева(19 објеката је имало број);
  • МЗ Стари град у укупно 17 улица и на 1тргу пописано је 245 објеката одређено рјешењем 227 бројева.(18објеката је имало број);
  • МЗ Лим у укупно 22 улице пописано је 606 објекта одређено рјешењем 598 бројева(8објеката је имало број);
  • МЗ Хареме у укупно 6улица пописано је 343 објекта одређено рјешењем 339 бројева(4објекта је имало број).

„Као секретар Секретаријата за комунално-стамбене послове, саобраћај и заштиту животне средине урадио сам 5 збирних рјешења за сваку мјесну заједницу. На тај начин званично су одређени бројеви стамбеним и пословним објектима у овим мјесним заједницама“, казао је Кастратовић.

Наглашава да су рјешења објављена на сајту и на огласној табли Општине Беране.

„Достављена су рјешења и државним органима на даље поступање и то: Управи за катастар и државну имовину ЦГ ПЈ Беране, Министарству унутрашњих послова ЦГ ПЈ Беране, Управи за статистику ЦГ-Монстату. Примјерак од свих рјешења је достављен ДОО „Агенција за изградњу и развој Беране“ Беране како би предузели радње из своје надлежности и поставили табле на терену“, навео је он.


Истиче да „у историји општине Беране никада се оволики посао није радио зато нису ни постојали подаци који су били неопходни за рад радних група“.

„Кренуло се од саме нуле и успјели смо да одредимо бројеве. Желим да истакнем да сам као ресорни секретар предузео све поступке из своје надлежности како би се посао за урбани дио града завршио. На овај начин створени су услови да грађанке и грађани из наведених мјесних заједница ријеше проблем који су имали са адресама без броја и да од сада имају број и добију прецизну адресу са бројем објекта, називом улице и мјесне заједнице којој припада објекат“, казао је Кастратовић.

„Ту није крај, чека нас још пуно посла у приградским и сеоским подручјима како би сваки објекат на територији општине Беране имао број“, закључио је.