У организацији Заједнице општина Црне Горе, у сарадњи са Министарством јавне управе и уз подршку Организације за европску безбједност и сарадњу, Мисија у Црној Гори, данас су на свечаности у Подгорици додијељене Награде за најбоље праксе у локалној самоуправи у Црној Гори у 2017.години.
Програм, који се спроводи десету годину заредом има за циљ да идентификује примјере најбоље праксе у локалним самоуправама у кључним областима из њихове надлежности, како би се исте јавно наградиле, промовисале и обезбиједила њихова примјена у другим локалним заједницама.
Учеснике су поздравили Александар Богдановић, предсједник Управног одбора Заједнице општина и градоначелник Пријестонице Цетиње, амбасадорка Марис Давије, шефица Мисије ОЕБС-а у Црној Гори и Јадранка Вукчевић, директорка Директората за локалну самоуправу у Министарству за јавну управу.
Овогодишње награде добили су Општина Беране за праксу „Канцеларија за припрему и реализацију пројекта у Општини Беране“ у области „Реализација пројеката путем медјународне сарадње“, Главни град Подгорица за праксу „Софтвер за планирање буџета“ у области „Ефикасно управљање локалним јавним финансијама“, Општина Улцињ за праксу „Локални тим за промоцију инвестиција и страних улагања“ у области „Локални економски развој“, Општина Мојковац за праксу „Побољшање производње, ефикасности и иновативности у малим пољопривредним газдинствима у циљу унапредјења руралног развоја у Општини Мојковац, Главни град Подгорица за праксу „Медитерански врт“ у области „Заштита животне средине“, Општина Никшић за праксу „Остварење стратешких визија кроз сарадњу Општине Никшић и НВО сектора“ у области „Сарадња са невладиним организацијама у остваривању стратешких циљева локалних заједница“.
У образложењу за додјелу награде Општини Беране је написано:
„Општина Беране је препознала значај и потребу формирања тима који ће бити задужен за међународну сарадњу и пројекте, и у складу са тим, извршила и нову организацију у оквиру локалне управе. У оквиру Службе менаџера Општине Беране, основана је Канцеларија за европске интеграције која, између осталог, ради на пословима припреме и реализације пројеката. Предлози пројеката се не припремају само за фондове ЕУ, већ и за разне друге фондове и програме који су доступни Општини као јавној институцији. Тим који ради на овим пословима врши анализу потреба и сарађује и са другим јавним институцијама, НВО сектором и грађанима. Оно што је битно нагласити је да се анализа и припремање пројеката врши у складу са важећом легислативом, стратешким локалним и државним плановима и документима, а циљ је инвестирање у развој општине на свим нивоима. Пројектни тим у Општини Беране припрема предлоге пројеката и врши консултације са запосленима и у локалним институцијама чији је оснивач. Тим који ради на свим пројектима у оквиру Канцеларије активан је од 2014. године и до сада је реализовао или обезбиједио близу два милиона еура бесповратних средстава за реализацију више пројеката“.
Церемонији додјеле признања присуствовали су менаџер Општине Беране Дарко Стојановић и пројект менаџер Маја Гаровић.