„Мрежа од 40 волонтера општинског Волонтерског доставног сервиса несметано функционише и на услузи је грађанимa из ризичне групе – самохране особе старије од 65 година, хронични болесници и немоћне особе којима је због новонастале ситуације – појаве и ширења коронависура у Црној Гори, помоћ најпотребнија. За најугроженије становнике Општина је обезбиједила једнократну помоћ“, казао је Зоран Јојић, савјетник у Служби предсједника општине, у изјави за централни Дневник на првом програму РТЦГ.

JОЈИЋ: Волонтери Општине стижу и до најудаљенијих села

Општина Беране је 23. марта формирала Волонтерски доставни сервис за подршку суграђанима из ризичне групе становништва кроз набавку и доставу намирница и љекова.

„Подсјећамо да су ризичне групе становништва старији од 65 година, немоћне особе и хронични болесници. Подршку за један број суграђана из такве категорије већ обезбјеђује Црвени крст“, рекао је Јојић.

40 волонтера чине запослени у локалној самоуправи, као и један број грађана који су се прикључили општинском Волонтерском сервису.

„Око 150 породица је до сада посредством Волонтерског сервиса обухваћено. Поред градског подручја обухваћено је и сеоско. Стижемо до села попут Шекулара, Полице, Штитара… Све наведене активности реализују се на непрофитној, добровољној основи и на основу солидарности са грађанима. Да старији грађани све озбиљније схватају забрану напуштања домова показатељ је повећан број позива кол центру Општине Беране”, објаснио је он.

Он је подсјетио да Општина Беране поред тога свакодневно помаже најугроженије суграђане у храни и хигијени, као и да „наставља да даје допринос у борби против ширења коронавируса у Црној Гори, а све у складу са наредбама и препорукама НКТ.“

„Локална самоуправа на челу са предсједником општине Драгославом Шћекићем, поред свих преузетих мјера у циљу спрјечавања ширења заразе новим коронавирусом, од одређивања евентуалног карантина, преко дезинфекције града, води рачуна и о осталим суграђанима свакодневно помажући најугроженије“, наводи Јојић и додаје:

“Значајно смо ојачали кадровске капацитете нашег кол центра, тако да су наше колеге константно на вези са суграђанима којима треба помоћ. Поносни смо на то како су Беранке и Беранци реаговали у овој ситуацији и апелујемо на њих да тако наставе“, поручује.

Подсјетио је да је телефонски центар доступан грађанима 24 сата за све информације.

Бројеви телефона су 080 051 051 (бесплатан број) и 068 896 983 (мобилни број). Од понедељка до петка оба броја су у функцији, док је суботом и недељом доступан за позиве број моблног телефона! Мејл је: opstinaberane@t-com.me.

Позивањем кол центра Општине Беране грађани могу да се информишу и о свим пословима из надлежности локалне управе и локалних предузећа и установа чији је оснивач Општина Беране.

Апеловао је још једном на све суграђане, у име локалне управе, да се придржавају препорука Националног координационог тијела за заразне болести у циљу спречавања ширења пандемије

“На крају посебно Општина Беране изражава подршку и велику захвалност нашим здравственим радницима, општинској Служби заштите и спашавања, Управи полиције, Комуналној полицији, Водоводу и канализацији и Комуналном предузећу, који себе несебично дају у заштити здравља и безбједности наших грађана”, закључио је савјетник у Служби предсједника на крају.