Четврти НВО ЕКСПО – Сајам невладиних организација, који је окупио 39 излагача из Црне Горе, одржан је протеклог викенда у Беранама.

сајам нво беране
Фото: Радио Беране

У свом обраћању у име локалне управе, савјетник предсједника општине Зоран Јојић је истакао да је на територији наше општине регистровано око 160 невладиних организација, као и да се општинским конкурсима издваја и до 30 хиљада евра за финансирање њихових програма. Навео је и да поред ресорног секретеријата, ту је и Савјет за сарадњу са НВО, као надлежно тијело.

„Општина Беране је реализовала мноштво пројеката из фондова Европске Уније, који су битно унаприједили наше људске, инфраструктурне и техничке потенцијале. Поред ових пројеката, партнери смо са невладиним организацијама на неким пројектима а спровели смо заједно мноштво кампања, промоција и акција“, казао је Јојић и додао да смо свједоци да је у протеклом периоду урађено много у циљу остварења потреба и интереса грађана и укупне демократизације друштва у сарадњи или уз подршку НВО сектора.

беране сајам нво

Отварајући Сајам, директорица Центра за развој невладиних организација Ана Новаковић је похвалила сарадњу са Општином Береане, нагласивши да су увијек наилазили на отвореност и подршку наше локалне управе током свог рада.

„Ово је четврти сајам ове врсте који је у претходним годинама окупио грађане и активисте цивилног друштва у Подгорици, Будви и Бијелом Пољу. Овогодишњи сајам у Беранама окупио је организације цивилног друштва под мотом Дух активизма„, објаснила је Новаковић.

Сајам је прилика, по њеним ријечима, да се побољша и повећа видљивост активности организација цивилног друштва (ОЦД) и прикаже њихова улога у демократским процесима.

„Свјесни смо да ми, у невладином сектору, услијед свакодневних обавеза и активности, некада неоправдано занемаримо ширу јавност, а првенствено грађане који не добијају редовне информације о нашем раду и дјеловању, тако да је овај дан прилика да се виде наши резултати“, навела је директорица ЦРНВО.

беране сајам нво

Марија Хајдуковић, генерална директорица Директората за добру јавну управу и дјеловање невладиних организација, нагласила је да ће сајам у значајној мјери оснажити партнерство између државе и невладиних организација.

„Министарство јавне управе у црногорском невладином сектору види снажног партнера. Наше активности су у протеклом периоду биле успјерене на стварању квалитетнијих услова за рад НВО“, рекла је Хајдуковић и објаснила да је финансијска подршка из буџета у претходној години била на нивоу од 4,4 милиона евра за финансирање пројеката и програма НВО у областима од јавног интереса.

сајам нво беране

Овај догађај је једна од активности Ресурсног центра за организације цивилног друштва у Црној Гори, који је заједнички пројекат Центра за развој невладиних организација (ЦРНВО) и њихових партнера.