Једанаеста међународна Љетња школа за младе дипломате „Гавро Вуковић“ отворена је данас свечано у Беранама. На церемонији отварања говорили су проф. др Срђан Дармановић, министар вањских послова, Петер Сијарто, министар вањских послова Мађарске, Фиона Меклуни, стална координаторка система УН и стална представница УНДП у Црној Гори, и Драгослав Шћекић, предсједник општине Беране.

IMGL3637

Министар Дармановић је поздрављајући присутне, исказао задовољство што је кућа војводе Вуковића већ једанаести пут кућа младих дипломата из различитих крајева свијета који ће, баш у Црној Гори, имати прилику да унапријеђују своја знања и размијене мишљења о улози и значају дипломатије у очувању међународног мира и безбједности, превазилажењу криза и развијању нових модела економске, политичке и безбједоносне сарадње на међународном плану.

„Дозволите да подсјетим да смо 2008. године,  када смо организовали прву Љетњу школу за младе дипломате,  имали представнике девет држава. Данас можемо бити поносни на чињеницу да је школу до сада успјешно похађало 500 полазника из 65 држава“ ,казао је министар и указао на још један важан сегмент данашњег окупљања у Беранама.

„Ове године навршава се 90 година од смрти Гавра Вуковића, чије име носи наша школа за младе дипломате а који представља једно од најзначајнијих имена  црногорске дипломатије у периоду њене независности“, нагласио је.

IMGL3653

Министар вањских послова Мађарске Петере Сијарто се захвалио предсједнику Шћекићу на гостопримству и изразио задовољство што је поред Подгорице овога пута имао прилику да посјети и Беране. У наставку се осврнуо на процес европских интеграција у земљама западног Балкана истичући њихов значај и важност.

IMGL3668

Фиона Меклуни, стална представница УНДП у Црној Гори, казала је да данас овдје симболично започињемо нову деценију дипломатије.

„Прије једанаест година, УНДП и Министарство вањских послова удружили су снаге да оснују Љетњу школу за младе дипломате, заједно са својим партнерима из Општине Беране. Све је започело као скроман подухват са намјером снажења дипломатских односа, стварања мреже дипломата широм свијета и стављања Црне Горе на глобалну дипломатску мапу. А данас можемо са поносом да истакнемо да је ова Љетња школа прешла све границе и превазишла сва почетна очекивања. Истински је постала препознатљива у сваком кутку свијета“, подвука је представница УНДП и додала да је посебно радује податак да у диплoматији има све више жена.

IMGL3692

Предсједник општине Беране Драгослав Шћекић је казао да мјесто на којем се данас налазимо, лик и дјело војводе Гавра Вуковића обавезују све нас, посебно младе нараштаје да са посебном дозом воље, жеље и хтјења буду дио ове школе, на коју смо посебно поносни из простог разлога што све оно што је војвода Гавро оставио као неизбрисив траг и данас представља незаобилазно штиво и поуку на који начин се стварају и остављају дјела у “корист рода свога“.

„“Мемоари“ које нам је оставио први министар спољњих послова у Влади Црне Горе  Гавро Миљанов Вуковић припадају најужем кругу најдрагоцјеније и најбоље мемоарске литературе. Незаобилазно име своје епохе и у данашњем времену представља подстрек, али и изазов да полазници ове школе са оним истим жаром, знањем и љубављу проносе име, углед и славу своје државе“, истакао је предсједник.

„И ова, и сличне манифестације представљају још једну прилику да поновимо недвосмислен став и пошаљемо јасну поруку и са овог мјеста, а то је да Беране и Црна Гора чврсто остају на европском путу. Нашој држави било је и остаће мјесто у савременој породици европских друштава. Европска Унија и чланство у њој немају алтернативу“, закључио је на крају.

Љетњу школу, која ће трајати од 2. до 8. јула 2018. године, организују Министарство вањских послова уз подршку Програма Уједињених нација за развој (УНДП) у Црној Гори, а међу полазницима су младе дипломате из преко 30 земаља свијета. Централна тема овогодишњег програма је Улога и важност дипломатије у вријеме (дез)интеграција – Допринос глобалном миру и безбједности, а предавачи су истакнуте црногорске дипломате, представници страних амбасада у Црној Гори, професори и експерти из различитих области спољне политике.