„Да ли у Беранама има превише дешавања?“  прво је питање које је аутор емисије „Јутро из градова“ наговијестио да постави предсједнику Општине Беране.

Овим путем се извињавамо аутору емисије и уредништву РТЦГ због превише догађаја који се организују у Беранама и непријатности које вам изазивамо док добијамо изговоре због чега камере јавног сервиса свих грађана нису дошле у Беране.

Подсјећамо вас на само неколико дешавања на које нисте послали екипу, иако тог дана није било других прилога са сјевера Црне Горе.

Камере РТЦГ нису биле у Беранама на отварању Међународне школе дипломатије, иако се ради о једном од најзначајнијих пројеката које организује Министарство вањских послова и европских интеграција у сарадњи са УНДП

РТЦГ није испратила посјету принца Николе Петровића Општини и Дневном центру за дјецу са сметњама у развоју.

РТЦГ није била ни на додјели бесплатних школских уџбеника ђацима, првој акцији такве врсте у Црној Гори, коју сада копирају много веће општине од наше.

Нисте присуствовали ни општинском обједињеном догађају додјеле луча најбољим ђацима, иако смо опет прва општина која се на тај начин одужила свим својим лучоношама.

Нисте били са нама на отварању прихватилишта за напуштене животиње, иако смо тиме ријешили велики проблем о коме је и ваша кућа извјештавала.

Ваши гледаоци нису били ни у прилици да виде фантастичне снимке са концерата за Дан општине на којима је било више хиљада људи, иако простор добијају и много мањи догађаји из других крајева наше земље.

РТЦГ није забиљежила ни регионални састанком поводом поглавља 27 предприступних преговора, иако су европске интеграције државни приоритет, а састанку су присуствоваво и амбасадор Александар Андрија Пејовић. Издвојили смо само неке, мада је листа догађаја које РТЦГ није испратила, много дужа.

Због свега овога вас молимо да преиспитате своју уређивачку политику, не само према Беранама него према свим општинама са сјевера, јер нам је у заједничком интересу да грађанима покажемо да ово може бити добро мјесто за живот.

 

Што се тиче емисије „Јутро из градова“, представници Општине Беране су у складу са принципима професионалног извјештавања искористили право да одбију учешће у емисији и о разлозима обавијестили јавност.

Иако аутор истиче да није био у обавези да подијели садржај емисије са нама, сматрамо да је елементарна пристојност налагала да се консултује са Општином Беране која је била једини домаћин вашој екипи током боравка у нашем лијепом граду.

Јасно је свима да ми као домаћини сигурно боље познајемо прилике у граду него аутор који ријетко долази на сјевер из Подгорице. На исти начин на који се консултовао за већину гостију, минимум пристојности је био да будемо обавјештени на вријеме о свима који учествују у заједничком пројекту. Јутро из градова није филм у коме се гледаоци држе у неизвјесности, него емисија која на опуштен начин представља градове у које екипа долази. Због тога је и у ауторовом интересу да са својим домаћинима пажљиво припреми сваки детаљ, дајући свакако свој печат. Да смо на вријеме обавијештени или бар упитани за представнике културне сцене, аутор би добио много дужи списак квалитетних умјетника, пјесника, књижевника и успјешних људи у сваком погледу, који су свој углед заслужили мукотрпним радом, а не политичком припадношћу. Беране има много богатију културну сцену, него што се то види из Подгорице.

О опструкцији и покушају утицаја на уређивачку политику не може се говорити ни у ком случају, с обзиром на то да је емисија технички успјешно реализована искључиво захваљујући ресурсима и пуној логистичкој подршци општине Беране од координације са гостима, преко давања на употребу струје и мобилијара који је кориштен, те да нико од гостију није одвраћен од гостовања упркос некоректним инсинуацијама аутора емисије.

У једном тренутку смо сматрали да вама препустимо плаћање трошкова боравка екипе РТЦГ, како би до краја уважили ваш захтјев да се не мијешамо у уређивачку политику јавног сервиса. Ипак, као добри домаћини и људи који држе своју ријеч, испунићемо наш дио договора и измирити преузете обавезе.

Једино искрено извињење дугујемо гледаоцима који су  остали ускраћени за потпунију слику Берана, града који поново живи, упркос свему.

 

Биро за односе са јавношћу

 

У свом одговору на апел Општине Беране да јавни сервис обрати више пажње на дешавања у Беранама РТЦГ није коментарисала слабости своје уређивачке политике, већ су кратко истакли да ће сами платити своје трошкове у Беранама, што до сада није био случај.

У цјелости преносимо прво саопштење колегијума РТЦГ:

Из општине Беране јутрос су,  у реаговању које су доставили медијима, своје неучешће у емисији објаснили неслагањем са избором појединих гостију, односно да не могу да прихвате да општини Беране “амбасадори културе буду особе које су у претходном периоду направили несагледиву штету грађанима Берана у културном, економском и сваком другом смислу”.

Емисију из Берана, шесту из серијала “Јутро из градова”, ипак смо успјешно реализовали на задовољство учесника, гледалаца из Берана и цијеле Црне Горе, упркос неспоразумима са представницима општине, наводе из Уредништва ТВЦГ.

“Наиме, на састанку са предсједником Драгославом Шћекићем и његовим сарадницима, начелно су договорени гости и теме емисије, с обзиром на то да је Општина била домаћин и обезбиједила смјештај за екипу ТВЦГ. Уредник емисије Миомир Марош тада је јасно подцртао да искључиво он уређује емисију и одлучује о њеној концепцији. Претходних дана екипа је имала велику помоћ портпарола општине у припреми емисије. Проблем је настао када је уредник, иако није био у обавези, упознао предсједника Општине са списком гостију. Шћекић је уочи емисије одбио да гостује, јер су међу учесницима била два књижевника из Берана, чије стваралаштво неспорно доприноси угледу тог града и Црне Горе. Како уредник није одустао од концепта емисије, саопштено му је да нико од представника локалне управе неће учествовати. Пола сата уочи емисије, екипа је доживјела бројне опструкције од савјетника предсједника Општине Небојше Бабовића, који је тврдио да Општина има право да одреди концепцију, госте и изглед емисије”, наводи се у реаговању уредничког тима.

Како наводе, врхунац опструкције било је сачекивање гостију који немају везе са локалном управом и одвраћање од учешћа у емисији.

“Саопштење беранске општине оцјењујемо као политикантску ујдурму, јер се ни једним потезом нијесмо огријешили о јавни интерес. Иако су то негирали у свом саопштењу, управо је ријеч о покушају кардиналног мијешања у уређивање емисије. Гости, који су били спорни за беранску власт, у емисији су представили своје књижевно стваралаштво, а никако нијесу били у својству представника политичке партије. Зар мислите да је могуће и на шта би личило када бисмо сваку емисију сличног типа партијски чистили како су замислили челници беранске општине?”, наводи се у реаговању.

ТВЦГ није, нити ће убудуће дозвољавати било којој политичкој или интересној групацији да се мијеша у уређивачку политику, већ ће као и до сада радити искључиво у интересу грађана, каже се у реаговању Уредништва ТВЦГ.

Од предсједника Општине Беране Драгослава Шћекића и његових сарадника очекују извињење за овај поступак како би наставили “до сада добру сарадњу”.