Генерална директорка РТЦГ Андријана Кадија и чланови Савјета РТЦГ, предсједник др Владимир Павићевић и Игор Ђуровић са сарадницима боравили су данас у Беранама поводом јавне трибине са грађанима која је организована у сали Скупштине општине.

На састанку са предсједником Драгославом Шћекићем разговарано је о сарадњи јавног сервиса са локалним институцијама и однос РТЦГ према Беранама уопште. Оцијењено је да је избором новог руководства дошло до значајног позитивног помака, посебно у информативом дијелу и извјештавању о активностима локалне управе и значајним пројектима који се реализују. Разговарано је и о неопходности техничког унапређења капацитета РТЦГ на сјеверу Црне Горе, како би ова регија добила више простора на јавном сервису. Предсједник Шћекић се заложио за отварање студија или сталног дописништва у Беранама, што би значајно допринијело видљивости Берана, али би водило и повећању гледаности националне телевизије.
Такође је указао да јавни сервис мора да посвети више пажње бројним културним и туристичким дешавањима у Беранама као што су Тхундерфест и међународни дјечји фестивал „Лимско срце“.
Представници РТЦГ су се сагласили да јавни сервис мора да квалитетније извјештава са сјевера, те да ће уложити додатни напор како би до тога дошло.


Током добро посјећене јавне трибине, представници локалне управе, невладиног сектора спорта и културе су изнијели бројне критике на рачун извјештавања РТЦГ у прошлости, због чега је многи и не доживљају као свој јавни сервис и окрећу се другим тв станицама. Највише критика је било на рачун информативне редакције и недовољног праћења догађаја са сјевера. Грађани су говорили о потреби креирања образовних програма за све категорије, од најмлађих, преко емисија за пољопривреднике, учења страних језика, специјализованих програма за особе са инвалидитетом. Говорено је и о потреби за квалитетнијим праћењем локалних спортских дешавања, посебно дјечјих лига. Истакнуто је да културни програм мора бити богатији и обухватати и приче и емисије из богате културне баштине свих народа који живе у Црној Гори. Указано је и да РТЦГ као јавни сервис треба да поштује уставну одредницу о једнакости писама.

Као примјер пристрасне уређивачке  политике РТЦГ која је изазвала бруну реакцију у Беранама наведено је праћење прославе 800 година Манастира Ђурђеви ступови, на којој је говорио и предсједник Црне Горе. Догађај који је окупио више десетина хиљада људи у част најдуговјечније институције у Беранама није добио простор на јавном сервису, иако се уживо преносе и много мањи догађаји из осталих дијелова Црне Горе.  По ријечима грађана, јавни сервис је на тај начин понизио све грађане Берана и вјернике СПЦ. Јавни сервис би морао да уважи улогу СПЦ  у Црној Гори и да у наредном периоду престане са праксом дискриминације највеће вјерске заједнице у Црној Гори. Указано је и на недовољно уважавање свих вјерских празника, како хришћанских, тако и исламских у програмској шеми РТЦГ.

Похваљене су постојеће тематске емисије, као што су Механизам, Агро-Сазнање, емисија о дијаспори и НВО сектору.
Заједнички закључак присутних је да је иницијатива РТЦГ о директном контакту са грађанима позитивна, и изражена је захвалност због доласка генералне директорке и предсједника Савјета РТЦГ у Беране. Присутни су се сагласили да би ангажовање јоше једне екипе која би покривала Беране и околне општине био најзначајнији корак у процесу враћања повјерења грађана у јавни сервис.
Представници РТЦГ су истакли да су свјесни већине проблема који су поменути у разговору, али да је намјера руководства да наставе са промјенама у циљу позиционирања РТЦГ као правог јавног сервиса свих грађана.