Данас је свечано отворена прва Научна конференција са међународним учешћем под називом ,,Изазови и перспективе за развој општине Беране као предуслов за валоризацију сјеверне регије Црне Горе – ИЗпераБА”, коју организује Општина Беране, а која је окупила преко 40 доктора наука из Црне Горе и региона. Учесници Конференције ће данас и сјутра презентовати своје идеје за подстицање економског развоја и јачање конкурентности привреде, валоризацију природних ресурса, развој туризма као и улагања и развој пољопривреде уз бољу саобраћајну инфраструктуру.

,, Наше становништво одавде одлази, а ми констатујемо да школе у Беранама похађа мањи број ученика, да је незапосленост већа, да је укупан број становништва мањи и да је демографска слика све суморнија уопште узев. Локална управа не може учинити много на плану привлачења страних ивестиција, директних улагања, без одговарајућег односа државе у креирању својих политика.  Морам нагласити да смо вољни да радимо убрзано на развоју Берана и на унапређењу наших административних капацитета“, казао је предсједник Општине Вуко Тодоровић на отварању Конференције.

Када је ријеч о расположивим програмима за подстицај пословању, нагласио је Тодоровић, Општина Беране је прогласила Бизнис зону на Рудешу, која укључује осим индустријске зоне и зелене површине и саобраћајнице.

,, За пословање у бизнис зони предвиђене су бројне олакшице како са државног тако и локалног нивоа. Општина Беране сваке године Агробуџетом опредјељује средства која се посредством Секретаријата за пољопривреду, туризам, водопривреду и заштиту животне средине, реализују као директна подршка пољопривредним произвођачима. У протеклом периоду реализовали смо мноштво активности кроз Агробуџет, награђени смо признањем на Новосадском сајму пољопривреде, за успјех у подстицању Агробизниса. Недавно смо са Привредном комором Црне Горе потписали Уговог о спровођењу поступка провјере локалне самоуправе у циљу добијања сертификата о испуњености стандарда БФЦ СЕЕ, којим улазимо у процес сертификације за развијање амбијента по мјери бизнис заједнице. Такође, у току је припрема предлога Стратешког плана развоја Општине Беране 2023-2027. године, те сви значајни увиди са овом скупа могу послужити за припрему овог важног стратешког документа који ће трасирати развој града. Општина Беране ће формирати Привредни савјет који ће такође дјеловати синергијски и унаприједити пословни амбијент у Беранама“, истакао је Тодоровић и пожелио успјечан рад свим учесницима Конференције.

Конференцију је свечано отворио предсједник Скупштине општине Беране Новица Обрадовић, који је рекао да се Општина Беране организацијом овог догађаја уврстила међу ријетке локалне управе које су на себе преузеле задатак да организују научну конференцију овог типа.

“Општина Беране је препознала да се организацијом овакве конференције отвара могућност да домаћа и међународна стручна јавност, кроз саопштавање научних реферата и учествовање у дискусијама, да своје виђење могућности развоја Општине Беране, да се озбиљним научним приступом сагледају сви потенцијали али и изазови са којима се може суочити као и могући начини њиховог превазилажења. Иако нас директан окидач за организацију ове конференције – угроженост Берана и цијеле сјеверне регије Црне Горе великом миграцијом становништва чини забринутим, чињеница да се први пут организује једна оваква научна конференција говори о порасту свијести о том проблему што је већ један крупан корак ка његовом отклањању. Може се рећи да је организовање ове научне конференције један од механизама самоодбране Берана од миграцијских тенденција које ће локална управа, у садејству са члановима научне заједнице, тек покретати и реализовати”, најавио је Обрадовић.

Град Беране, као срце сјевероисточног региона Црне Горе, кроз историју је увијек био средиште важних историјских догађаја и представља цијелу Црну Гору у једном граду, казао је Александар Стијовић, савјетник предсједника Црне Горе Јакова Милатовића.

“Жеља нам је да у сарадњи са банкарским сектором и инвестиционим фондовима створимо пословно окружење које ће подстицајно дјеловати на развој, посебно малог и средњег бизниса. На пољу пољопривреде и трговине треба да допринесемо бољој повезаности и сарадњи пољопривредних произвођача са потрошачима и сектором туризма. Посебан фокус за развој сјевера лежи на пољу енергетике, енергетске ефикасности,IT технологија и дигитализације. Са свих нивоа, како државе тако и општина, потребно је да урадимо просторно-планске документе, неопходну инфраструктуру и дигитализацију сервиса, промовишемо добре праксе и визије развоја и конкретним рјешењима и мјерама подстакнемо велике инвеститоре да улажу у Црну Гору”, нагласио је Стијовић.

На конференцији учествује преко 40 научника из различитих области, из Црне Горе и региона.

Протоколарни дио конференције састоји се из двије сесије – Развој туризма и саобраћајне инфраструктуре као предуслов заустављања миграције становништва и Развој пољопривреде као предуслов побољшања стандарда грађана.

Прва научна Конференција са међународним учешћем ,,Изазови и перспективе за развој општине Беране као предуслов за валоризацију сјеверне регије Црне Горе – ИЗпераБА”, коју Општина Беране  завршава се сјутра, када ће се учесници конференције упознати са туристичким вриједностима  и културном баштином нашег града.