Општина Беране обавјештава беранску и црногорску јавност да је разлог неучествовања представника локалне управе уживо у емисији „Јутро из градова“ која је данас емитована из Берана на јавном сервису  РТЦГ,  некоректан однос аутора емисије који су показали према нама.

Сходно договору са аутором и продуцентом емисије да представници Општине и локалних институција узму учешће у овом пројекту, у виду изјава о активностима које је локална управа спровела у протеклом периоду, договорена је сарадња на обострано задовољство. Општина Беране је организаторима емисије пружила сву потребну помоћ, обезбједила смјештај за екипу од четрдесет људи, контакте са гостима, културним радницима, пољопривредницима и предузетницима, а све у намјери да прикажемо наш град у најбољем могућем свјетлу. Екипи емисије „Јутро из градова“ смо чак и обезбједили струјни прикључак директно из зграде Општине током преноса. Међутим, аутор је без претходних консултација са нама или грађанима Берана, своје уредничко право искористио  да у емисију позове госте чије би повезивање са Општином Беране и Беранама уопште, бацило велику сјенку на слику Берана коју желимо да пошаљемо у свијет. Општина Беране не може да прихвати да јој амбасадори културе буду особе које су у претходном периоду направили несагледиву штету грађанима Берана у културном, економском и сваком другом смислу.  Без икакве жеље да се мијешамо новинарима у садржај који креирају, са жаљењем констатујемо да је аутор злоупотребио наше гостопримство. Свјесни смо да је ово била прилика да своје бројне резултате представимо црногорској јавности. Ипак, наш став као институције је  да не можемо да дозволимо политички мотивисана „кукавичја јаја“, која би јавност довела о заблуду да промовишемо оне личности који су својим дјеловањем против Берана буквално задужили град у сваком, а ниједном позитивном смислу. Као представници државне институције одговорне према својим грађанима, сматрамо да је улога јавног сервиса да промовише праве друштвене вриједности, а не особе које због свог дјеловања не треба да буду  узор никоме из Црне Горе.

Извињавамо се још једном црногорској јавности, али поред бројних активности које спроводимо, сигурно неће остати ускраћени за све шта смо урадили и што ћемо тек урадити за наше суграђане. Нашим активностима ћемо промовисати искључиво праве вриједности, оне због којих су нас грађани Берана и изабрали.

 

Општина Беране

Биро за односе са јавношћу