Изложбом  слика академског сликара Рада Вујачића , у организацији Центра за културу 3. jула 2021. године у Спомен кући војводе Гавра Вуковића, почело је и Беранско културно љето – 2021.

 Ову значајну културну манифестацију,  богатог садржаја, која траје већ 42. године, као и изложбу слика Рада Вујачића, званично је отворио предсједник Општине Беране Тихомир  Богавац, који је између осталог рекао:

  „Са надом и вјером да ће свако од вас пронаћи и испратити неки од програма који одговара вашим личним афинитетима, да ћете уживати у садржајима Беранског културног љета, са позиције Предсједника општине, могу да кажем да ћемо и убудуће свесрдно подржавати наше јавне установе, које су показале да се у синергији праве најљепши садржаји и програми. А култура као један од најважнијих сегмената живота, свакако заслужује нашу пажњу. Како је написао Андре Марло „Култура је збир свих видова умјетности, љубави  и мисли, који већ вјековима омогућавају човјеку да се осјећа слободнијим“. Зато смо и ово Беранско културно љето конципирали као збир свих умјетности, са жељом да уживате у истим. Неизмјерно ми је задовољство да изложбу слика академског сликара Рада Вујачића, (о чијем дјелу су говорили историчари умјетности) и званично прогласим отвореном ! Ово је први у низу програма Беранског културног љета, па на тај начин, отварањем ове изложбе, проглашавам отвореним и Беранско културно љето -2021. Уживајте у сликама и ликовној умјетности, позоришту, музици, књижевности,историји, спорту и свему оном што вам нудимо кроз садржаје Беранског културног љета“-истакао је предсједник Богавац.

  Аутор изложбе Раде Вујачић, захвалио се на гостопримству, почаствован што је управо његовом изложбом отворена ова заначајна манифестација, обраћајући се присутнима  казао је : „ Ове слике које видите вечерас, настале су у периоду од три године. Гомилале су се у мени још од дјетињства и знао сам да ће те представе једном бити приказане. Рибе, сове, гаврани,  дрвеће, као и разни предмети неживе природе, то је све оно што ме заиста окруживлои што се налази у средини из које долазим. Материјално спиритуално, постоји готово на свакој слици, то је заправо оно што је фузија у овом мом надреалном свијету. И на крају можда и сами нађете неку вашу причу на овој слици, па је на тај начин и духовно присвојите“- казао је Вујачић.

Умјетничку критику, коју је написала Марија Саичић- историчарка умјетности, прочитала је Маја Лутовац  из Центра за културу, која је и водила програм.