У суботу, 1. јула у 20 часова, у галерији ,,Никола и Угљеша Поповић“, биће отворена велика ретроспективна изложба ,,Вечито“, посвећена стогодишњици рођења великана српске и југословенске архитектуре,  Богдану Богдановићу. Аутор и кустос изложбе је истакнута историчарка умјетности, мр Маре Јанакова Грујић. Непосредан повод за изложбу је проглашење Богдановићевог споменика на Јасиковцу за споменик културе од националног  значаја, а истом ће бити отворена и овогодишња манифестација “Беранско културно љето”.

Беране као град посједује једно од најзначајних дјела овог југословенског градитеља Спомен-комплекс ,,Слобода”, те је овом меморијалу посвећена посебна монографска поставка у оквиру изложбе. Посјетиоци ће на изложби моћи да се упознају са цјелокупним стваралаштвом Богдановића, а посебном виртуелном пројекцијом биће проведени кроз Јасиковац – виђен са земље и са неба. У оквиру монографског корпуса о споменику ,,Слобода“ по први пут ће имати прилике да виде:  фотографије из породичне заоставштине клесара – темачких каменорезаца који су га саградили, као и свједочанства тока градилишта и методологије технике обраде камена. Ту су и дјелови оригиналног архитектонског пројекта, оригиналне хемеротеке о споменику и репродукције цртежа који се чувају у Београду и Бечу. Такође, биће и премијерно приказана пројекција оригиналног снимка са отварања споменика на Јасиковцу, као и посебног савременог ауторског филма о споменику.

Дан након отварања, у недељу, 2. јула, у 11 часова, биће организовано и стручно ауторско вођење кроз изложбу за најширу јавност. Водич кроз изложбу ће бити ауторка исте, мр Маре Јанакове Грујић.

Изложба ће бити отворена за посјетиоце у периоду од 1. – 15. јула, у терминима од 11-14  и 17-20 часова.