У четвртак, 18. маја, у 19 часова, у галерији ,,Никола и Угљеша Поповић“, биће отворена изложба слика под називом ,,Од неонатологије до Хиландара“, аутора Уроша Јоксимовића. Млади аутор је упркос церебралној парализи развио различита знања и вјештине, у различитим сферама друштвеног живота. Православље и светиње су главни мотив његовог рада, јер се непрекидно инспирисао тиме, обилазећи цркве и манастире са својом породицом. Изложбу ће отворити потпредсједник Општине Беране Дамјан Ћулафић.

  Овом изложбом се уједно обиљежава и ,,Ноћ музеја“, манифестација која се под различитим варијацијама основног назива и у различитим терминима, понегдје и више пута годишње, одржава у више земаља Европе. Основна идеја манифестације је да се широј публици, а прије свега младима, омогући да музеје посјете ван редовног музејског радног времена, у вријеме које уобичајено посвећују забави.

   Такође, 18. маја ће музеј бити отворен до касних вечерњих сати, а  заинтересованим посјетиоцима ће бити омогућена бесплатна посјета музеју, током цијелог дана, па ће том приликом осим сталне поставке музеја, моћи да обиђу и изложбу под називом „Вјековно културно наслеђе – цркве и манастири  Полимља“, аутора Влада Лутовца, археолога Полимског музеја. Изложба обухвата више од осам вјекова архитектонског, умјетничког и духовног развоја ширег географског подручја, познатог под називом Полимље, приказујући архитектуру, средњевјековно зидно сликарство, иконе и књиге дванаест средњевјековних цркава и манастира насталих у немањићком периоду (и каснијем).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *