У Беранама је, у просторијама Спомен куће војводе Гавра Вуковића, на иницијативу предсједника Општине, Драгослава Шћекића, одржан регионални округли сто под називом „Изазови у имплементацији поглавља 27 на локалном нивоу“.

Округлом столу су присуствовали Далиборка Пејовић, државна секретарка у Министарству одрживог развоја и туризма, и члан Преговарачке групе Црне Горе; Рефик Бојаџић, генерални секретар Заједнице општина Црне Горе са сарадницима; Анела Чекић, предсједница Општине Гусиње; Ана Станишић Врбица, из Делегације Европске уније у Црној Гори; Гордана Ђукановић, из Агенције за заштиту животне средине; као и потпредсједници, менаџери и секретари општина сјевероистока Црне Горе: Бијело Поље, Плав, Рожаје и Петњица.

Предсједник општине Беране је, на самом почетку, поздравио присутне и захвалио се свима на присуству, чиме су показали да препознају значај ове теме не само за државу, већ и за локалне самоуправе, а тиме, посредно, и за саме грађане и квалитет њиховог живота. Организацијом округлог стола, Општина Беране је жељела дати свој допринос европском путу Црне Горе, а све у сусрет отварању Поглавља 27, које се очекује крајем ове или почетком идуће године.

Државна секретарка се захвалила Предсједнику општине на организацији овог догађаја и присутне упознала са обавезама које проистичу из поменутог поглавља, које представља једно од најзахтјевнијих поглавља у процесу приступних преговора. Преношење правне тековине, обезбјеђивање њеног правилног спровођења и коришћење приступних фондова, важан су задатак, те нас у том смислу очекује велики изазов, истакла је Далиборка Пејовић. Одговор на тај изазов је стварање адекватних капацитета локалне самоуправе и њихова јасно дефинисана улога, уз пуну подршку органа државне управе.

Генерални секретар Заједнице општина Црне Горе, Рефик Бојaџић, се у уводном излагању осврнуо на бројне обавезе које ће имати јединице локалних самоуправа у процесу имплементације обавеза из Поглавља 27, имајући у виду да се готово три четвртине свих регулатива и прописа у чланицама Европске уније, спроводи управо на локалном нивоу. Обећао је снажну подршку Заједнице општина на том путу, и истакао важност оснаживања општина ради привлачења средстава из европских фондова, имајући у виду тешку финансијску ситуацију у којој се налазе скоро све црногорске општине.

Након презентације капацитета Општине Беране у области заштите животне средине, Рите Барјактаровић, шефице Одјељења за заштиту животне средине и туризам, услиједила је дискусија на сљедеће теме: управљање отпадом, управљање водама, процјена утицаја на животну средину, стратешка процјена утицаја, заштита природе и бука и административни капацитети локалних самоуправа.

Закључено је да је овај вид размјене мишљења на теме које су од великог значаја за живот свих грађана добар и плодотворан, уз констатацију да се донешени закључци морају реализовати у реалном времену, у цијелости.

IMG_5063 IMG_5066