Презентација Програма за незапослена лица ЗЗЗЦГ одржана је данас у Беранама. Износ бесповратне помоћи је од три до 7,5 хиљада евра.

У Великој Сали СО Беране је у организацији Завода за запошљавање, а уз подршку Општине Беране, одржана промоција 3,5 милиона евра вриједног Програма грантова за самозапошљавање.

На самом почетку присутнима који су дошли у великом броју обратили су се предсједник општине Беране, Драгослав Шћекић и директор ЗЗЗЦГ, Суљо Мустафић.

Предсједник Шћекић је казао да је Општина Беране увијек отворена и спремна на сарадњу, како на локалном, тако и државном нивоу, а све у циљу унапређења животних услова наших грађана.

„Незапосленост је горући проблем, и карактеристичан је за цијелу нашу државу. Због различитих специфичности посебно је актуелан на сјеверу Црне Горе. Зато и поздрављамо сваки корак у правцу стварања предуслова за отварање нових радних мјеста. Свјесни смо важности свих доступних фондова, и у том дијелу пружамо своје максимуме како бисмо привукли што више средстава за пројекте, који ће омогућити, прије свега, бољи живот наших грађана, а затим и отварање нових радних мјеста“, нагласио је предсједник наше општине.

Локална управа је, како је рекао, на услузи својим грађанима, који желе да покрену или развију свој бизнис.

„Регионални бизнис центар, Служба менаџера, Секретаријат за финансије и економски развој, Секретаријат за инвестиције и пројекте, запослени у Грађанском бироу су у сваком тренутку спремни да пруже све врсте помоћи, како би се премостиле баријере, које стоје на том путу. Ово је прилика да још једном потврдимо да је сарадња неопходна и од свих актера пријеко потребна. Свакако, изражавамо своју захвалност нашим партнерима, који су дио ове приче, а посебно нашим пријатељима из Европске Уније. И данашњи скуп је прилика да пошаљемо заједничку поруку да рука сарадње мора бити испружена од свих актера, у правцу стварања предуслова за поправљање стандарда и квалитета живота“, истакао је Шћекић.

Према његовим ријечима локална управа све вријеме улаже и у едукацију својих кадрова како би и на тај начин била ближа грађанима и помогла у правцу стварања повољног амбијента за развој бизниса и предузетништва.

„Драго нам је да смо са Заводом за запошљавањем, односно Бироом рада у Беранама већ реализовали низ пројеката, који су били изузетно значајни за едукацију и запошљавање особа са инвалидитетом. Вјерујем да ће се ова почетна сарадња наставити, додатно интензивирати, а све у циљу што боље доступности грађана од стране Општине, са једне и Бироа рада, са друге стране. Реализацијом заједничких пројеката створићемо боље услове за запошљавање макар и кроз пројекте, а ја вјерујем и надам се и дугорочним успјесима на овом пољу“, закључио је предсједник Шћекић у свом обраћању.

Директор Завода, Суљо Мустафић је казао да Влада Црне Горе, Министарство рада и социјалног старања и Завод за запошљавање посвећено реализују мјере и програме активне политике запошљавања, усмјерене ка повећању запослености.

“С обзиром на заостајање у регионалном развоју, сиромаштво и одлив становништва и државне политике су окренуте сјеверним општинама. Развој предузетништва, самозапошљавање и отпочињање сопственог бизниса прилике су за повећање запослености у свим општинама, не само на сјеверу државе. У подручној јединици Беране је на евиденцији готово 5.000 незапослених из општина Беране и Андријевица што даје стопу незапослености од преко 56 одсто. Управо због веома високе стопе дугорочно незапослених лица од готово 80 одсто али и податка да је сваки седми незапослени из категорије младих Беране је у фокусу свих наших активности”, навео је Мустафић.

Грађанима Берана и Андријевице, младима, женама и дуготрајно незапосленима настојимо да, како је казао, представимо могућности за покретање сопственог бизниса.

“Циљ нам је да створимо нови пословни амбијент. Сви заједно морамо учинити нешто конкретно како би се отворила нова радна мјеста. Подсјетићу, Завод је крајем прошле године, почео реализацију 3,5 милиона еура вриједног „Програма грантова за самозапошљавање“, првог директног гранта из фондова ЕУ. У Првом позиву 135 лица је предало захтјев за додјелу бесповратних средстава од три до 7,5 хиљада еура. Евалуатори су позитивно оцијенили 108 односно 80 одсто поднешених захтјева”, објаснио је директор Завода, најављујући уједно да ће крајем марта текуће године бити објављен други Јавни позив за дођелу бесповратних средстава за самозапошљавање.

“Управо на овим, промотивним инфо сесијама, свим незапосленим лицима са евиденције омогућавамо да на вријеме добију све детаљне информације: о условима учешћа, неопходној документацији која се прилаже уз захтјев за учешће у програму, роковима, правима и обавезама корисника. У другом позиву – прилику да се пријаве имаће незапослени који су на евиденцији Завода најмање 4 мјесеца на дан објављивања Позива, са нагласком на младе, жене и дуготрајно незапослене. Сви који буду имали добар бизнис план са добром идејом могу се надати бесповратној помоћи од 3 до 7,5 хиљада евра”, истакао је Мустафић И додао да сви који су заинтересовани да покрену сопствени бизнис, могу да се информишу у бироу рада у Беранама, као и на сајту Завода.

“Све активности које реализујемо у циљу унапређења предузетништва могу дати пун ефекат само уз тијесну сарадњу са локалним самоуправама. Од њих, између осталог очекујемо да ће својим суграђанима обезбиједити помоћ у изради бизнис планова”, подвукао је на крају.

На питања присутних у наставку су одговрали помоћница директора ЗЗЗЦГ и координаторка програма, Светлана Крговић, помоћник директора која је уједно и цоординатор за извјештавање, Давид Перчобић, као и координаторка самог пројекта, Алма Махмутовић.