Најбољи млади рецитатори из деветнаест црногорских општина, њих 55, побједници школских и општинских такмичења, наступили су  у Центру за културу у Беранама, на шестој Државној смотри рецитатора.

tekst

Отварајући ову манифестацију, Новица Обрадовић, предсједник СО Беране истакао је да наша локална самоуправа велику пажњу поклања младим талентованим људима и да зато Државну смотру рецитатора подржавају од прве године постојања.

„Уз најљепше одабране стихове, младост и таленат, данас нам чините част својим присуством. Желим да се пријатно осјећате у нашем граду, да уживате током боравка, уз поезију коју ћете дијелити са нама, да будете успјешни и да  са најљепшим емоцијама одете из Берана, али и да нам опет дођете“, поручио је предсједник Скупштине учесницима смотре из других градова.

Жири у саставу Драган Рачић, глумац ЦНП – а, Љерка Петковић, професорица књижевности и Велимир Ралевић, књижевник одабрали су најбоље у три категорије.

У категорији од првог до петог разреда основне школе, прво мјесто је освојила Ивона Гарчевић из Никшића, друго Ума Дураковић из Бара, док је трећи био Марко Кашћелан са Цетиња.

Петар Влаховић из Подгорице освојио је прву награду у категорији средњег узраста, од шестог до деветог разреда. Другу награду подијели су Лука Самарџић из Котора и Даринка Ђукић из Андријевице. Никшићанки Анђели Миловић припала је трећа награда.

У категорији средњих школа прва награда отишла је у руке Софије Савић из Пљеваља. Другу награду освојила је Шејла Хуремовић из Петњице, а трећу Данило Шеваљевић из Тивта.

Поред диплома које су добили сви учесници смотре, најбољим рецитаторима уручене су  новчане награде и књиге.

tekst

У програму који је водила Горица Ћулафић, уредница културно-умјетничких програма наступили су ученици ОШ „Радомир Митровић“, Школе за основно музичко образовање и полазници ЈПУ „Радмила Недић“.

Организатор шесте Државне смотре рецитатора је ЈУ Центар за културу, под покровитељством Општине Беране и Министарства културе.