IV Међународни фестивал глумаца, пјевача и забављача ,,Лимско срце“, отворен је јуче у улици Мојсија Зечевића у Беранама. На овој свечаној церемонији, уприличен је и маскенбал на ком су дјеца могла да покажу своју креативност и маштовитост.

У име Општине Беране која је и покровитељ ове манифестације Фестивал је званично отвореним прогласио Секретар Секретаријата за спорт, културу и НВО, Зоран Јојић, који је између осталог рекао ,,Позоришна писменост за дјецу је јако важна јер отвара могућност за давање смисла свијету који нас окружује. Изразио је радост што локална управа овом манифестацијом пажњу и вријеме посвећује управо најмлађима. Током дана Фестивала биће изведено шест позоришних представа за дјецу нижих разреда свих основних школа са подручја општине, као и за малишане из ЈПУ ,,Радмила Недић“ и кориснике Дневног центра за дјецу и омладину са сметњама и тешкоћама у развоју“.

У програму који је водила Горица Ћулафић, аниматорка културних програма, наступио је и игром и пјесмом разиграо малишане Радојица Станковић, популарни Шанта Панта, који је прије четири године иницирао овај Фестивал.

Жири у саставу Горица Ћулафић, Ирвин Масличић, Велимир Ралевић, Снежана Милић и Маја Гаровић одабрао је најбоље маске и костиме. Саопштавајући одлуке жирија Горица Ћулафић је рекла ,,Радосна поворка маште, креативности и дјечије радости, дефилује данас нашим градом и уводи нас у свијет чаролије и позоришта који ће се од 16 – 19.10.2017. одвијати на сцени Центра за културу у оквиру Фестивала ,,Лимско срце“.

Прву награду на маскенбалу добио је Лука Јовановић, ученик ОШ ,,Вукашин Радуновић“, друго мјесто освојила је Милица Раковић из ОШ ,,Лубнице“, а трећепласирани је Милисав Шћекић из ОШ ,,Владислав Р. Кораћ“ из Штитара. За најмаштовитију креацију награђена је Николина Барјактаровић, ученица ОШ ,,Радомир Митровић“, најсимпатичнија екипа била је из ОШ ,,Вук Караџић“. Највише емоција изазвала је група дјеце из Дневног центра који су добили награду за допринос Фестивалу, а малени Михаило Бабовић из исте установе награђен је за креативност. За најбољу колективну маску и костим награђени су малишани из ЈПУ ,,Радмила Недић“ за групну маску ,,Шантави карневал“. Дјевојчица Нора Обрадовић из исте установе добила је награду за оригиналност.

У термину од 17 сати првог дана Фестивала на сцени Центра за културу изведена је позоришна представа ,,Капетан Џон Пиплфокс“. Сјајна глумачка екипа из Петровца на Млави из Културно- просветног Центра одиграла је ову представу по тексту Душка Радовића а у адаптацији и режији Александра Саше Волића. Позориште ,,Бата Булић“ приредило је много радости ученицима Основних школа ,,Вук Караџић“ , ,,Радомир Митровић“ и ,,Вукашин Радуновић“.

Данас су на програму Фестивала двије позоришне представе, у 11 сати Которски фестивал ,,Како расту велики људи – Његош за дјецу“ , а у 17 часова представа ОШ ,,Радомир Митровић“ ,,Април у Београду“.

Галерија „Лимско срце“ 2017.