Предсједник Општине Беране Тихомир Богавац и потпредсједник Општине  Дарко Стојановић са директорим Фонда здравства Црне Горе Драгославом Шћекићем, директорком Клиничког центра Црне Горе др Љиљаном Радуловић, в. д. директором подгоричког Дома здравља прим. др Данилом Јокићем и директорицом беранског Дома здравља др Јулијаном Зечевић обишли су данас мобилне пунkтове за вакцинацију у мјесним заједница Лубнице, Виницка, као и просторије хале Спортског центра, гдје се процес вакцинације спроводи већ данима.

Предсједник Богавац  истакао је да обилазак мобилних пунктова, поред праћења процеса вакцинације има за циљ да се што већ број грађана Берана и околине позове на масовну вакцинацију, како би се на тај начин стало на пут даљем ширењу овог опаког вируса: ,,Ово је једна лијепа прилика да људи који се налазе у приградским насељима и удаљеним мјестима избјегну гужве у граду и на једноставан начин обаве процес вакцинације, односно ревакцинације. Процес вакцинације је добровољан чин , али једини начин да се прекине ширења ове болести“- истакао је он и позвао све грађане како Берана , тако и Црне Горе да се у сусрет предстојећој туристичкој сезони вакцинишу и буду примјер одговорног понашања за свој и живот својих ближњих.

Директор Фонда здравства Драгослав Шћекић, у склопу обиласка мобилног пункта у Виницкој, обавио је процес вакцинације и позвао се грађане да ураде исто: ,, Сведоци смо последица које је Корона вирус за собом оставио. Много је људи своју борбу са овим вирусом изгубило  и платило животом. То треба да буде порука и позив свима да приступе процесу вакцинације“- истакао је Шћекић и позвао грађане да се вакцинишу у што већем броју. Он се захвалио свим медицинским радницима на професионалности, организацији и доступности грађанима Црне Горе.

Директорица Клиничког центра Црне Горе  др Љиљана Радуловић задовољна је процесом вакцинације, а у прилог томе говоре подаци о паду броја обољелих протеклих дана.  Када погледамо број вакцинисаних особа у односу на број становника , како је истакла , Црна Гора је међу најбржима по броју вакцинисаних у Европи, и позвала грађане да прате и слушају препоруке струке и науке.

Директорица беранског Дома здравља др Јулијана Зечевић казала је да је од почетка вакцинације  у Беранама  дато је око 8850 доза вакцина и да одређени број грађана чека процес ревакцинације. Процентуално, како је истакла, вакцинацију је обавило око 29 процената беранског  становништва. Она је истакла да ако се настави овим темпом имаћемо солидан колективни имунитет и позвала грађане да буду одговорни према себи и околини. Што се тиче руралног подручја, Дом здравља има мобилан тим који процес вакцинације обавља на терену, а то се односи на теже болеснике, мање покретне и оне који су онемогућени дођу сами, и додала да је ова  циљна група највећим дијелом имунизована.

Руководилац тима за процес вакцинације у Црној Гори и директор подгоричког Дома здравља Прим. др Данило Јокић  изразио је задовољство што грађани беранских мјесних заједница приступају процесу вакцинације у вакциналним аутобусима. Циљ пројекта, како је казао је да се мобилним пунктовима , односно вакциналним аутобусима грађанима што ближе приближи вакцина, одосно да се на једноставан начин у близини свог мјеста боравишта вакцинишу и заштите. Како подаци говоре, одзив у Беранама je добар и према тренутним прогнозама процес вакцинације у наредном периоду биће још ефикаснији, јер сваки грађанин мора да зна да је процес вакцинације бенефит за његово и здравље ближњих, чак и економски бенефит обзиром да је већ почела љетња туристичка сезона. Како је казао, према подацима из Института за јавно здравље , нове дозе вакцине Фајзер очекују  се на седмичном нивоу око 2 500 доза, очекује се наредне седмице долазак доза руске вакцине Спутњик В,  а у току је реализација уговора за нови контигент кинеске вакцине Синофарм.