Катедрални манастир Епархије будимљанско-никшићке – Ђурђеве Ступове, у суботу 4. јула 2015. године, посјетио је Високопреподобни архимандрит Методије, игуман Свете царске српске лавре манастира Хиландара.

Високопреподобни архимандрит Методије је у престони Манастир наше Епархије стигао у касним вечерњим часовима, дочекан од бројног свештенства и свештеномонаштва Епархије будимљанско-никшићке и великог броја вјерног народа беранског краја, који је својим присуством изразио поштовање и љубав према уваженом архимандриту Методију, игуману највеће српске светиње.

Дочеку су присуствовали предсједник СО Беране Горан Киковић и потпредсједник општине Раде Кљајић, као и представници Црквене општине Беране.

У име свештенства ријечима срдачне добродошлице хиландарског игумана поздравио је протојереј-ставрофор Мираш Богавац, архијерејски намјесник бјелопољски.
На великој љубави са којом је дочекан у Ђурђевим Ступовима и Епархији будимљанско-никшићкој заблагодарио је игуман Царске лавре манастира Хиландара на Светој гори атонској архимандрит Методије.

„Ми када из Хиландара долазимо негде имамо ту смелост да пренесемо молитвени благослов наше Игуманије и Њене иконе Чудотворне Тројеручице и да се увек молимо да са Своје три руке покрива све вас. Али, и ова светиња овде има своју велику историју и ви се, исто тако, са правом можете молити Светом Георгију и другим угодницима који се славе у овим крајевима и светима који су овде просијали“.

„Пре две године је била велика прослава јубилеја манастира Ђурђеви Ступови. Ја сам имао велику радост и част да будем присутан и чуо сам доста о историји овог манастира. Ово је немањићки манастир и заједно са Хиландаром чини бисер у тој круни наших славних предака“.

„Ради тога да се и ми вама обратимо, са молбом да се и ви за нас молите. Наш манастир Хиландар је пре 11 година имао велики пожар. Хвала Богу, обнавља се грађевински. Обновили смо више од пола, скоро 60 процената, можда и мало више, наших изгорелих конака. Трудимо се да се, заједно са овом грађевинском обновом, обавља и духовна обнова и да се братство умножава тако да су нам потребне ваше молитве да у оба ова подухвата успемо. Благодарим на овом вашем топлом дочеку, на великој љубави и сутра, уз Божју помоћ, кад дође Владика да заједно одслужимо Свету Литургију, да се заједно помолимо и да се радујемо у духовној радости и да та наша молитва буде знак да, као што се овде сусрећемо, да кад Господ наш Исус Христос буде дошао други пут и када се буду разлучивали праведници на десну, а грешници на леву, да ми станемо заједно са десне стране и као што се овде са радошћу окупљамо да тако будемо у заједници, у вечности, у Царству небеском“, рекао је архимандрит Методије, игуман манастира Хиландара.

Вијест преузета са званичног сајта Епархије будимљанско – никшићке.