Сарадња Регионалног бизнис центра, Универзитета Саксион из Енсхедеа и НВО „ЦРИИ“ из Подгорице настављена је студијском посјетом групе студената из Холандије Беранама.

Холандски студенти у служби беранске привреде

Посјета је дио редовног студијског програма током којег студенти раде на конкретним задацима испитивања тржишта у сарадњи са предузећима у иностранству. Током боравка у Беранама, студенти су радили на конкретним задацима, као што је испитивање могућности изласка на европско тржиште и унапређење производње за беранска предузећа МИТ, „Интертехна – сирара Станковић“ и Десетка.

Након теренске посјете и израде плана пословне подршке, студенти су своје налазе подијелили са представницима предузећа. Препоруке се наишле на позитивну реакцију и привредници су истакли да је овакав вид пословне подршке користан, као и да су студенти приступили пројектима на изузетно детаљан и професионалан начин. С обзиром на ограничене људске ресурсе, препоруке које су наше фирме добиле од студената ће бити од користи, посебно у смислу дефинисања развојних политика предузећа у свијетлу придруживања европском тржишту.

Холандски студенти у служби беранске привреде

По завршетку студијске посјете, студентима су уручени сертификати о учешћу у пројекту регионалног економског развоја кроз пружање подршке за развој бизниса за локалне предузетнике. Сертификате су уручили Небојша Бабовић, директор РБЦ; Џек Бајзен професор на универзитету Саксион и Синиша Надаждин, директор НВО „ЦРИИ“. Учеснике пројекта је испред Општине Беране поздравио менаџер Владимир Ђаковић који се студентима захвалио на доласку и пожелио наставак сарадње универзитета и РБЦ у интересу подизања капацитета локалне привреде.

У наредном периоду се очекује потписивање меморандума о сарадњи између РБЦ и Универзитета Саксион, како би студентске праксе и пословна подршка предузећима на сјеверу Црне Горе постали стална активност.