Предсједник oпштине Беране Драгослав Шћекић са сарадницима састао се са директором ХЕЛП-а Клаусом Моком и његовим сарадником Џенаном Демићем поводом почетка имплементације пројекта подршке становницима насеља Рудеш 1 и Рудеш 2.

Предсједник Шћекић поздравио је представнике ове њемачке организације која је у протеклом периоду реализовала пројекте усмјерене ка избјегличкој и расељеној популацији и исказао спремност да се ове значајне активности наставе.

Представници ХЕЛП-а представили су присутнима пројекат подршке регионалном стамбеном програму изградње станова за расељена лица на Рудешу. Пројекат, чија циљна група су становници Рудеша,  састоји се из следећих компоненти: израда студије на тему стратегије запошљавања расељених лица, бизнис тренинзи, пружање помоћи приликом запошљавања и стажирања, давање стимулације послодавцима за запошљавање расељених лица и израда водича за становање.

Представници ХЕЛП-а, у сарадњи са надлежним службама Општине спроводиће активности како би се пројекат реализовао планираном динамиком и у циљу рјешавања стамбених и економских проблема расељених и избјеглих лица, као и дијела домицилног становништва. Значајна активност пројекта ће бити и препоруке Општини и будућим станарима зграда на Рудешу за кориштење и управљање стамбеним објектима, који ће ускоро бити изграђени. Иако је пројекат намијењен расељеним лицима, 30% корисника ће бити домицилно становништво из насеља на Рудешу.

Реализација пројекта ће трајати 12 мјесеци и тим поводом организација ХЕЛП ће отворити канцеларију у Беранама.