Округли сто „Грађанска партиципација у Црној Гори –изградња активнијих грађана локалних самоуправа“ одржан је у уторак, 2. јуна 2015. године у Сали Скупштине општине Беране.
Присутнима су се на почетку обратили Един Кољеновић из Грађанске алијанса, Дарко Стојановић, менаџер Општине Беране и Саша Шћекић помоћник генералног секретара Заједнице општина Црне Горе.
Менаџер Стојановић је истакао да је Општина Беране донијела Одлуке којима је дефинисана улога и учешће грађана у вршењу локалних јавних послова, прије свега Одлука о учешћу локалног становништва у вршењу јавних послова, као и Одлука о мјесним заједницама.Такође и Пословником о раду Скупштине у посебном поглављу прописана је процедура и могуцност ућешћа грађана у раду локалног парламента. Општина Беране је препозната као веома отворена и транспарентна локална јединица, на прилично завидном нивоу и то због примјена и унапређења прописа о учешћу грађана у раду локалне самоуправе. Као примјер је наведено рјешавање локације за привремено складиштење комуналног отпада, који је рјешен у сарадњи са локалним становништвом и заинтересованим НВО. Позитивне резултате показала је успостављена пракса обиласка руководства општине мјесним заједницама. Састанци, сарадња, непосредни разговор, излазак на терен су наишли на одобравање јер су управо поменуте активности једини прави начин комуникације и интеракције у рјешавању проблема и потреба грађана. На тај начин грађани су упознати са плановима и програмима које општина намјерава да донесе, а грађани исказују своје предлоге за рјешавање питања од непосредног значаја за њих.
Стојановић је на крају напоменуо да се, кроз извјештаје са јавних расправа о Нацртима појединих одлука, види се да је учешће грађана занемарљиво или да је изостало.
„У том правцу сматрам да општина мора да учини додатни напор и кораке како би учешће, а самим тим и улога грађанина била активнија.Вјерујем и да ће данашњи скуп отворити још питања која заједно треба да рјешавамо.“- истакао је Стојановић
Проф. др Оливера Комар, из агенције De Facto Consultancy, представила је резултате истраживања “Грађанска партиципација у Црној Гори“
Јелена Јовановић из агенције Архимед, представила је резултате истаживања “Грађански активизам у медијима.”
Гдин Един Кољеновић, је представио осврт на реализација онлајн алатки за електронску партиципацију у Црној Гори и резултате анализе о електронским алаткама установњене на националном нивоу.
Гојко Цимбаљевић из удружења грађана Лука Беране и Елдина Кастрат директорица НВО Ружа, су говорили о грађанском активизму на локалном нивоу, својим искуствима и препорукама.Општи је закључак да грађански активизам у Црној Гори није на завидном нивоу, а да су узроци за то више системске природе него у незаинтересованости грађана. Округлом столу су присуствовали одборници СО Беране, представници локалне самоуправе и мањи број представника НВО и грађана.