Годишњи састанак руководства општине са представницима невладиног сектора одржан је 26.122016. године у скупштинској сали.   Састанку су присуствовали предсједник општине Драгослав Шћекић,  потпредсједници Раде Кљајић и Драгутин Јоксимовић, главни администратор Миладин Тмушић, шефица кабинета предсједника Дубравка Јованчевић, предсједник  Комисије за расподјелу средстава НВО Ранко Ђукић и чланови комисије.

Предсједник Шћекић је у уводном излагању констатовао да је у току 2016.године у Општини Беране регистровано је 12 нових невладиних организација и фондација. Закључно са 21.12.2016.године, у Беранама је регистровано 152 невладине организације и фондације. „Ради се, дакле, о значајном броју организација и лица која су ангажована у цивилном сектору. Из досадашње праксе евидентно је да је активно свега 40% НВО. Дакле, што се активности  тиче остало се на прошлогодишњем нивоу.

dscn1990

Конкурсом за расподјелу средстава невладиним организацијама у 2016. години  суфинансирано је 11 пројеката  за 11 невладиних организација у износу од 22, 500.00€ и 3 програма  невладиних организација са посебним статусом финансирања у износу од 7.500,00€.

Већи дио планираних средстава је био оперативан невладиним организацијама током  реализације пројектних активности. Укупан износ за суфинансирање пројеката у 2016. години у износу од 30.000,00€ намијењен је суфинансирању пројеката и програма путем Конкурса.

Невладине организације имају своје програме и своју политику, али и своје правце и циљеве сарадње са локалном самоуправом. У овој години донешена је Одлука о оснивању Савјета за сарадњу локалне самоуправе и невладиних организација и у току је позив за предлагање кандидата из реда НВО за 2 члана  Савјета.

Што се тиче Одлуке о критеријумима и начину расподјеле средстава невладиним организацијама вјероватно ће се у наредном периоду односно 2017.години радити нова, на основу модела Заједнице општина Црне Горе јер то заговарају све НВО у Црној Гори.

Сарадња општине и НВО даје позитивне импулсе у укупном амбијенту  кроз више пројеката, који су изазвали интересовање грађана и јавности, посјећеност манифестацијама, као што су:

  • Дан ,,Бијелог штапа“
  • Баскет 3 на 3
  • Параглајдинг (организован Светски куп)20161226_131854
  • Аеро-митинг и моделари
  • ,,Убрзај ме“ – филмски фестивал о људским правима
  • Дан планете земље и други.

Указивање на отклањање одређених недостатака у раду локалне управе, на уређење одређених односа на другачији начин по предлогу НВО сектора уколико су оправдани и на темељу закона засновани је импут који треба прихватити и  који може бити само од користи свакој власти.“ истакао је предсједник општине.

Представници НВО су узели учешће у дискусији и генерално поздравили сарадњу са локалном управом.  Постављено је питање могућности обезбјеђења заједничког канцеларијског простора за НВО, што би помогло и узаједничком наступу и бољој коордницаији активности цивилног сектора. Предсједник је одговорио да Општина помаже НВО у складу са својим могућностима, кроз уступање општинских сала и канцеларије за младе, као и да ће се та пракса настивити.

На питање о могућности повећања средстава из буџета за НВО је одговорено да је то питање разматрано, али је садашњи износ у складу са могућностима Општине. Предсједник је на крају позвао НВО да покажу више иницијативе, те да ће Општина налазити начина да подржава пројекте који имају значајан друштвени утицај посебно из области образовања, заштите животне средине, уређења простора и помоћ рањивим категоријама.