Синоћ је у узвишеној атмосфери и пригодном програму, у присуству великог броја грађана Берана, руководства Општине Беране, Митрополита Црногорско-Приморског Јоаникија, представника јавног и културног живота, привредника, ктитора и дародавца Вучића и Вере Поповић, отворена Галерија ,,,Никола и Угљеша Поповић“ и изложба слика браће Поповић, портрета Винка Стојановића и пејсажа Мила Стојковића.

Галерија је Уговором о поклону предата Општини на употребу, чиме Беране постаје богатије за изванредан галеријски простор, изграђен по највишим стандардима, у приземљу нове зграде у Терамској улици број 6.

На отварању се присутнима обратио Вучић Поповић, захвалио се свима који су помогли у овом великом послу на којем је са својом супругом предано радио протеклих година.

Предсједник Општине Вуко Тодоровић захвалио се на јединственом поклону који ће знатно унаприједити постојећу инфраструктуру у процесу развоја културе у општини Беране и исказао поштовање према овој племенитој намјери.

Потпредсједник Општине Дамјан Ћулафић, у својству пријатеља породице Поповић, говорио је о умјетничкој вриједности дјела браће Поповић, која је, иако прекинута у младости, уписана великим словима међу имена славних умјетника са наших простора.

Ктитор Поповић је за немјерљив допринос у спровођењу његове животне идеје у дјело, уручио поклон слике Митрополиту Јоаникију, привреднику Миомиру Пајковићу, привреднику Милану Јеврићу, и професору књижевности и сликару Винку Стојановићу, који је поклонио своја два портрета Галерији.

Након званичног отварања Галерије и изложбе, приређен је коктел за госте.
Вучић и Вера Поповић сав свој рад и завјештање намијенили су Беранама и њеним грађанима. Црква Светог Николе коју су изградили у Лушцу, од синоћ и Галерија коју су поклонили, представљају истинско наслеђе Поповића чија су два сина, трагично изгубили животе 2004. године у саобраћајној несрећи.

Никола и Угљеша су били изванредни младићи, научни радници и умјетници, а ово вриједно и симболично завјештање је траг у времену породице Поповић и залог за будуће генерације.

Митрополит Јоаникије боравио је раније у току дана, у посјети Општини Беране овим поводом, гдје се састао са руководством Општине Беране и бројним пријатељима Вучића и Вере Поповић.