Интернационални филмски фестивал „ФОРТЕЦА“ синоћ је свечано отворен у Центру за културу монодрамом „Челичне ратнице“ за коју текст и режију потписује Јелена –Мила Иванишевић, прослављена глумица која изводи ову монодраму, а уједно је и продуценткиња фестивала.

ФОРТЕЦА - отворен међународни филмски фестивал у Беранама

У организацији Секретаријата за спорт, културу, младе и сарадњу са НВО Општине Беране и Центра за културу овај фестивал,  након Пераста и Цетиња, у Беранама се одржава до 5. октобра, а све пројекције су бесплатне за публику.

У име организатора на отварању је говорила Горица Ћулафић, уредница културно – умјетничких програма у Центру за културу, рекавши: „Овај фестивал окупља филмове и ауторе са Сјевера Европе, али и региона и свијета и  у наредна два дана моћи ћемо да погледамо шест нових филмских остварења из Шведске, Србије, Хрватске Украјине и Босне и Херцеговине. Циљ фестивал није само да прикаже филмска остварења, већ и могућност сарадње међу ауторима , као и промоција специфичности и природних љепота Црне Горе, туризма и културе“.

ФОРТЕЦА - отворен међународни филмски фестивал у Беранама

Јелена Мила, која је и продуценткиња фестивала и ауторка књиге „Челичне ратнице“ поклонила је своју књигу Његовом преосвештенству Епископу будимљанско – никшићком Г. Јоаникију, Драгославу Шћекићу, предсједнику општине Беране, Слободанки Ивановић, директорки Центра за културу и Горану Фолићу, секретару општинског Секретаријата за спорт, културу, младе и сарању са НВО.

У оквиру фестивала данас ће бити приказана два филма:

  • 18 часова – „КРВ ЛАПОНАЦА“ – шведски филм
  • 20 часова – „АГАПЕ“ – хрватски филм

Последњег дана фестивала, у суботу 5. октобра, на репертоару су следећа филмска остварења:

  • 16 часова – „УНУК“ – српски документарни филм
  • 17 часова –  „ГОЛИЈАТ“ – шведски филм
  • 19 часова – „БОМБЕ КОЈЕ СУ РАЗРУШИЛЕ МИР“ – украјински документарни филм
  • 20 часова – „ЖАБА“ – босанско – херцеговачки филм