Синоћ је у сали Центра за културу уприличено свечано отварање другог Интернационалног филмског фестивала ФОРТЕЦА 2018.

IMGL0816

Фестивал је отворио Горан Фолић, општински секретар за спорт, културу, младе и сарадњу са НВО, који је у уводном излагању поздравио присутне, као и нашу познату глумицу Јелену Милу Иванишевић, директорицу фестивала која је у наставку говорила.

„Ми смо у прилици да наредна три дана уживамо у филмским остварењима Јелене Миле Иванишевић, познатог шведског режисера Ингмана Бергмана, редитеља са наших простора Емира Кустурице и наравно италијанске глумице Монике Белучи„, казао је Фолић и подвукао да ће Општина Беране, односно поменути Секретаријат, уз подршку и помоћ ЈУ „Центар за културу“ увијек стати иза овако значајног филмског пројекта.

Публици се потом обратила и Иванишевићева, која живи на релацији Стокхлом – Београд – Подгорица, изразивши задовољство што има прилику да свој први ауторски филм „Челичне ратнице“ представи у граду из којег потичу њени преци.

Након њеног дебитантског остварења, приказан је филм „На млечном путу“ познатог аутора Емира Кустирице који је изазвао велико интересовање код публике.

Данас, од 17:30 часова, биће приказана комедија „Осмјех љетње ноћи“, шведског редитеља Ингамара Бергмана из 1955. године.

Радња филма одвија се у шведском градићу почетком 20. вијека. Средовјечни Фредрик ожењен је се са 19  годишњом Ане. И након двије године, брак још није конзумиран због њеног устезања. Фредрик има сина из првог брака Хенрика који је студент и заљубљен је у своју маћеху, као и она потајно у њега. Фридрик одлучује да затражи помоћ од своје бивше жене, позоришне глумице  стоји у официјалној најави филма.

Термин од 19:30 часова резервисан је за још један шведски филм. Ријеч је о остварењу „Витез темплар“, чији је аутор Петер Флинт.

Филм говори о крсташима са сјевера Европе у 11. вијеку. Арн, син високог шведског племића, школован у манастиру, одлази у Свету Земљу као витешки темплар да би се покорио за забрањену љубав.