„Шта је са Вашим обећањем министре спорта да ће министарство обезбиједити средства за реконструкцију култног стадиона малих спортова у Беранама… Због чега ниједан пројекат за реконструкцију спортских терена већ другу годину заредом није одобрен Општини Беране…“, стоји, између осталог, у саопштењу упућеном министру спорта и младих Николи Јановићу, које потписује секретар за спорт, културу, омладину и сарадњу са НВО Општине Беране Горан Фолић.

ФОЛИЋ У ОБРАЋАЊУ МИНИСТРУ ЈАНОВИЋУ: ДЈЕЦА И ОМЛАДИНА ИЗ БЕРАНА ПРИПАДАЈУ ЦРНОЈ ГОРИ

Саопштење преносимо интегрално:

„Господине Јановићу дјеца и омладина из Берана припадају Црној Гори.

Подсјетићу Вас да смо у фебруару 2019. године заједно отворили Омладински клуб у Беранама. Реконструкција просторија за потребе омладинског клуба је финансирана средствима које је обезбиједила Општина Беране и Ваше министарство. Просторије Омладинског клуба се налазе у склопу култног стадиона малих спортова, гдје се свакодневно окупља велики број дјеце и омладине.

Приликом отварања омладинског клуба заједно смо обишли Стадион малих спортова и том приликом од Вас добили обећање да ће Ваше министарство у адаптацију, реконструкцију и санацију уложити до 30.000 евра. Сагласили смо се да ће и Општина Беране обезбиједити средства како би се објекат у потпуности санирао и привео намјени у пуном капацитету. Стадион малих спортова се налази у строгом центру града. Генерације беранских спортиста су прве спортске кораке направиле на њему.

ФОЛИЋ У ОБРАЋАЊУ МИНИСТРУ ЈАНОВИЋУ: ДЈЕЦА И ОМЛАДИНА ИЗ БЕРАНА ПРИПАДАЈУ ЦРНОЈ ГОРИ

Неодговорна локална самоуправа из периода прије 2014. године је жељела да руши стадион како би на том мјесту направили стамбену зграду и омогућили некоме да оствари енорман профит на штету града и свих његових грађана. Успјели смо да осујетимо планове грађевинског лобија.

Вјеровали смо, желимо и даље да вјерујемо, на ријеч министру који је живот провео у спорту и посветио спорту. Ми живимо у земљи у којој је дата ријеч тежа од свих службених записа и папира. До сада дату ријеч нисте одржали, па смо ријешили да Вас овим путем подсјетимо.

Подсјетићу Вас да смо као одговорни људи па самим тим и одговорна локална управа након ступања на снагу новог Закона о спорту по Вашим препорукама и сугестијама а све у складу са Законом урадили четворогодишњу локалну стратегију развоја спотра за период 2018 – 2021. год, двогодишњи акциони план за младе за период 2020 – 2021. године. Заједничким снагама међу привима у Црној Гори отворили смо Омладински клуб у Беранама, припремали се за одржавање спортске манифестације „ Дани репрезентације“ гђе је требало да окупимо спортске колективе са сјевера Црне Горе.

Напомињем Вас да смо у 2019. години предали 9 пројеката за адаптацију, санацију и реконструкцију спортских терена на територији општине Беране. У 2020. години предали смо 14 пројеката. Све пројекте смо предали ресорном Министарству на чијем сте Ви челу по јавном конкурсу, који сте сами расписали.

ФОЛИЋ У ОБРАЋАЊУ МИНИСТРУ ЈАНОВИЋУ: ДЈЕЦА И ОМЛАДИНА ИЗ БЕРАНА ПРИПАДАЈУ ЦРНОЈ ГОРИ

Већ друга година заредом како ниједан од пројеката није одобрен, међу њима ни пројекат за адаптацију поменутог стадиона малих спортова. У Беранама има 37 спортских колетива, који окупљају велики број дјеце и младих.

Мислим да нема потребе да Вам говорим о економској ситуацији у нашој општини и које се алтернативе нуде нашој омладини. Спорт је начин да их усмјеримо на прави пут. Улагање у спортску инфраструктуру је улагање у будућност Берана и читавог сјевера наше земље.

Надамо се да ви нисте један од оних који желе да се стадиони руше. Да Ви желите, као и ми, да наша заоставштина буде у интересу грађана и нових нараштаја а не у интересу грађевинских лобија и тајкуна“, стоји у саопштењу секретара за спорт, културу, омладину и сарадњу са НВО Горана Фолића.