Током прес конференције, указано је да је ово једини пројекат у Црној Гори, који је везан за археолошка и конзерваторска истраживања, a да се финансира из европских фондова.

текст
Фото: Полимски музеј

Прес конференција поводом представљања пројекта „Проширење сарадње – од хришћанских старина до унапријеђеног туризма“, у оквиру ИПА II (2014 -2020), програма прекогарничне сарадње Црна Гора – Албанија, одржана је данас у Доњој Ржаници, локација Тумбарице.

На конференцији су говорили Виолета Фолић, директорица Полимског музеја, Дарко Стојановић, савјетник у Служби предсједника општине, ђакон Коста Дојић, у име Епархије будимљанско – никшићке, и Сања Тодоровић, шефица Заједничког техничког секретаријата на програмима прекограничне сарадње Црна Гора – Косово.

Такође, Предраг Лутовац, археолог Полимског музеја, причао је о најважнијим активностима, док је Милија Пантовић, конзерватор, говорио о локалитетима.

текст
Фото: Полимски музеј

Овај пројекат је истовремено и почетак једне корисне сарадње Црне Горе и Албаније, која ће се, према ријечима директорице Фолић, наставити и у будућности кроз друге пројекте.

„Желим да напоменем да је кроз овај исти позив, Полимски музеј добио још један пројекат, и то као носилац, „Културни пејзаж прекограничног подручја Црна Гора – Албанија“. Реализација овако вриједних пројеката представља велики успјех, а уједно и понос, за наш музеј, јер није уобичајено да један локални музеј учествује или води овако комплексне и значајне пројекте“, казала је директорица.

Истакнуто је да су ови пројекти значајни за општину Беране и сјевер Црне Горе, те да ће покренути и допринијети развоју и бољој туристичкој понуди овог дијела државе.

„Очекујемо да ће ово бити успјешно реализован пројекат, који ће обухватати истраживања, конверзацију и туристичку валоризацију јер досдашњи налази уакзују да се ради о веома значајном и богатом локалитету“, навела је Фолић.

текст
Фото: Полимски музеј

Дарко Стојановић је казао да се реализацијом још једног пројекта прекограничне сарадње у Беранама

„Општина Беране придаје изузетну важност европским пројектима. Спадамо у ред најуспјешнијих локалних самоуправа у Црној Гори, када је ријеч о реализацији истих“, нагласио је Стојановић, истакавши да ће се тај тренд наставити и убудуће.

„Из средстава Европске уније у нашој општини су до сада успјешно реализовани пројекти – изградња новог Ватрогасног дома и Регионалног бизнис центра. Тренутно су у завршној фази активности на реализацији пројекта “Унапређење система водоснабдијевања, изградња канализационе мреже и постројења за пречишћавање отпадних вода” у Беранама, који представља највећи европски пројекат у Црној Гори – укупне вриједности 14.000.000 евра“, казао је на крају представник Општине.